НОВИНИ

Израел и ОАЕ с историческо споразумение за мир

израел оае историческо споразумение мир
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 13.08.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Израел и Обединените арабски емирства постигнаха историческо споразумение за мир, което ще доведе до пълно нормализиране на дипломатическите отношения между двете страни.

След Египет и Йордания, Обединените арабски емирства стават третата арабска държава, която установява отношения с Израел. Това е безспорен дипломатически успех за Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Преди минути проведох специален телефонен разговор с двама приятели - премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед. Те се съгласиха да финализират историческо мирно споразумение. Всички казваха, че това е невъзможно. След 49 години Израел и Обединените арабски емирства ще нормализират напълно дипломатическите си отношения.

След дълги преговори, с участието на фигури от администрацията на Тръмп, Израел замразява плановете си да анексира части от Западния бряг и ще улесни достъпа на мюсюлмани до джамията Ал Акса в Ерусалим.

Шейх Мохамед бин Зайед, престолонаследник на Абу Даби: По време на разговора с президента Тръмп и премиера Нетаняху беше договорено да спре анексирането на палестински територии от страна на Израел. Обединените арабски емирства и Израел договориха сътрудничество и изработването на пътна карта за установяване на двустранни отношения.

В общо изявление се споменава смелостта на двете държави да поемат по нов път, който ще отприщи големия потенциал на региона.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Днес откриваме нова епоха на мир между Израел и арабския свят. Обявихме установяването на пълен и официален мир с Обединените арабски емирства. Това е най-големият напредък към мира с арабския свят за последните 26 години.

В идните седмици ще бъдат подписани двустранни споразумения за инвестиции, туризъм, директни полети, сигурност и в други области. Ще бъдат открити и дипломатически представителства.

Новината коментира във фейсбук и външният министър Екатерина Захариева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Щерев поема ръководството на женската борба в Русия
Симеон Щерев поема ръководството на женската борба в Русия
Граждани с демонстрация пред посолството на Беларус
Граждани с демонстрация пред посолството на Беларус