НОВИНИ

Изследване: Хидроксихлорохин носи риск за заразени с Covid-19

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:51, 23.05.2020
13468
Чете се за: 00:53 мин.
Здраве

Противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, което президентът Тръмп вземаше превантивно, е свързано с повишен риск от смъртност за хоспитализирани пациенти с Covid-19. Това сочи проучване, публикувано в британското медицинско списание "Ланцет".

Не е ясно дали приемът на лекарството има полза за пациентите, се казва още в изследването. Според учените са необходими специфични изследвания на случаен подбор, за да се изяснят рисковете и ползите от медикамента.

За изводите в "Ланцет" са били наблюдавани над 96 000 пациенти с Covid-19 в 671 болници на шест континета.

Авторите смятат, че при лекуваните с хидроксихлорохин и хлорохин, със или без антибиотик, има по-голям риск от смърт и проблеми със сърдечния ритъм, отколкото при болните, които не приемат тези лекарства.

д-р Мандип Мехра, Медицинско училище на Харвард: Зададохме си въпроса има ли полза все пак от използването на някои от тези лекарства при хоспитализирани пациенти с Covid-19? И отговорът е не - няма и следа от доказателства в нашия анализ, че случаят е такъв. Тогава си зададхоме втори въпрос - има ли доказателство за вреда? Да, има сигнал за потенциална вреда.

След публикацията френският министър на здравеопазването Оливие Веран е сезирал Върховния съвет за общественото здраве. Министърът е поискал в рамките на 48 часа да му се предложи ревизия на правилата за предписване на лекарствата. В момента Франция използва хидроксихлорохин в болниците само за тежки случаи.

Снимка: БГНЕС

И още една новина в престижното медицинско списание - изпитание на ваксина срещу Covid-19 в Китай върху 108 здрави възрастни е показало обещаващи резултати след 28 дни. Окончателните резултати ще бъдат оценени след шест месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оцелял от самолетната катастрофа в Пакистан: Виждах само огън и дим
Оцелял от самолетната катастрофа в Пакистан: Виждах само огън и дим
Деница Сачева: Най-големият вирус е вирусът на демагогията и популизма
Деница Сачева: Най-големият вирус е вирусът на демагогията и популизма