НОВИНИ

Изслушаха двамата кандидати за зам.-омбудсман

Николай Минков
от Николай Минков
22:16, 08.07.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Депутатът от БСП Милко Недялков и досегашният председател на Бюрото за правна помощ Елена Маркова са двамата кандидати за зам.-омбудсман. Днес те бяха изслушани от Консултативния съвет към обществения защитник.

До номинациите се стигна, след като заместничката на Мая Манолова Диана Ковачева зае поста обществен защитник и оваканти позицията.

На 24 юни бе открита процедурата за номинирани на кандидати за зам.-омбудсман. До крайния срок 1 юли неправителствени организации издигнаха двама кандидати. Според обществения защитник Диана Ковачева са спазени демократичните процедури.

"Също така ни задължава да прилагаме в пълен обем принципите за публичност, прозрачност, състезателност при номиниране на зам.-обмудсмана", допълва тя.

Двамата кандидати представиха основните принципи, от които ще се ръководят.

"Аз виждам в себе си и енергията и опита да бъда близо до хората", заяви председателят на Бюрото за правна помощ Елена Маркова.

"Да ги съветвам професионално, да отстоявам по най-категоричен начин техните права пред институциите, когато те са нарушени", допълни кандидатът за зам.-омбудсман.

"Съвремието, сегашното, ни поставя интересни въпроси за защита на социалните права и правата на работниците, правото на справедливи работни условия, защита срещу неоснователното уволнение и достъпът до здравни грижи", на свой ред заяви депутатът от "БСП за България" Милко Недялков.

В рамките на следващите 3 дни Консултативният съвет към омбудсмана трябва да определи кой от двамата кандидати ще бъде класиран на първо място. Той ще бъде изслушан в парламентарната комисия по правата на човека, а след това кандидатурата му трябва да бъде гласувана в пленарната зала.

Днес Народното събрание определи и новите правила и критериите за избор на омбудсман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германска компания създаде бионичен бързолет
Германска компания създаде бионичен бързолет
Оцеляване на социалните предприятия във време на криза
Оцеляване на социалните предприятия във време на криза