НОВИНИ

Изтощаване на здравните ресурси - възможен и опасен сценарий

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:17, 24.04.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Още

129 достигна броят на заразените медици у нас. Само в столицата днес бяха обявени 21 нови случая.

Наистина притеснително нараства броят на заразените медици. 34 за последното денонощие. Тази тенденция неминуемо ще доведе до различни проблеми, особено в лечебните заведения в страната.

Болницата с най-много случаи е тази във Видин - 29. 12 от тях съобщени днес. Пирогов се нарежда веднага след нея - с 24 заразени медици. Днес там са тествани още 64 медицински специалисти, но пробите им са отрицателни.

Столичната болница "Свети Иван Рилски" е другото лечебно заведение с голям брой засегнат персонал - 13 медицински специалисти.

В спешната помощ в столицата броят на установените положителни е 14.

За ефекта от това развитие, да видим в репортажа.

Изтощаване на здравните ресурси - с напредването на епидемията това става все по-вероятен сценарий. И най-опасният.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Тя болницата няма да изчезне, тя си е там, въпросът е, че няма да има кой да работи в нея.

Проблемът не е просто броят на заразените медици. А физическото изтощение на екипите - от тези на първа линия, до работещите в лабораториите, които поемат все по-нарастващия брой проби.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Снощи във ВМА работиха до 1 часа, сега ще започнат в 8 часа и това вече продължава два месеца. Едни и същи хора са подложени на огромен натиск и стрес за работата си. Колегите най-вероятно ще издъхнат в тези лаборатории.

План Б няма. Вирусолозите у нас са малко. Вече 11 процента от всички заразени с вируса у нас са медици. Затова е важно да се търсят причините. Особено когато статистиката сочи, че инфектирани са най-вече специалистите извън специализираните ковид отделения.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Едно такова разпространение може да стане само, ако са снижени изискванията за носене на лични предпазни средства и употребата на дезинфектанти.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Тези, които мислят, че не се отнася до тях - ето такъв е резултатът. Не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че те все още на някои места не ползват както трябва.

Има и още една причина за високия брой заразени медици - смесване на работните места.

Ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Национален оперативен щаб
Част от заразените от Центъра за спешна помощ София се оказа, че работят и на други места.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Спецификата на работа във Видинската болница е такава, че тези хора работят освен в лечебното заведение и стационара и в доболничната помощ, както и в ЦСМП.

Така заразата се предава в различни здравни структури. Общопрактикуващите лекари не са изключение - втори ден част от 8-мо ДКЦ в София не работи заради случай на коронавирус сред джипитата. Сега предстои да бъдат изследвани всички негови колеги и ако пробите им са отрицателни, те могат да се върнат на работа.

Д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ: Става въпрос за групова практика с 12 лекари, 11 сестри и 1 санитар.

Недостигът на медици в здравната система е хроничен проблем. С разрастването на огнищата на зараза обаче и произтичащите от това проблеми за медицинските екипи, намирането на верния изход ще е може би най-голямото предизвикателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на заразените с COVID-19 в област Благоевград
Расте броят на заразените с COVID-19 в област Благоевград
2 км опашка от автомобили на изхода на София откъм АМ "Тракия"
2 км опашка от автомобили на изхода на София откъм АМ "Тракия"