НОВИНИ

Извънредно положение в Сърбия, карантина в Чехия и Румъния заради коронавируса

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:05, 16.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Общество

Над 162 000 са заразените с COVID-19 по света, а жертвите са над 6000. Извънредно положение в Сърбия, карантина в цяла Чехия, Румъния в очакване на строги мерки - такава е ситуацията в Европа. Затворени граници, заведения и препоръки за работа от вкъщи, са само част от засилените мерки срещу разпространението на коронавируса.

В полунощ в Чехия влезе в сила извънредно положение. Премиерът Анджей Бабиш призова всички, които могат да работят от вкъщи, да го направят.

Анджей Бабиш, премиер на Чехия: От 16 до 24 март се забранява свободното придвижване на гражданите на територията на цялата страна. Изключение ще се прави само за тези, които отиват на работа, до магазина или се придвижват по спешност.

В страната с близо 11-милионно население, има потвърдени над 250 случая на заразяване. Въпреки, че все още няма смъртни случаи, властите взеха спешни мерки. Затворени са магазини и заведения, ще работят само тези за хранителни стоки и аптеките.

Подобни мерки въведоха и в Словакия, която от вчера е в извънредно положение. Сърбия също обяви извънредно положение.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Сърбия е във война с един невидим, подъл и опасен враг, с когото трябва да се преборим. Обявяваме извънредно положение на територията на цялата страна. Това ще бъде найх-тежката битка за нас и нашите сънародници. Това е битка за живота на възрастните хора. На тези, които са най-уязвими. Да живее Сърбия!

Границите на западната ни съседка остават отворени само за сръбски граждани и за дипломати и чужденци, но само ако имат разрешение за пребиваване.

Армията ще охранява болниците, а полицията ще следи за спазване на останалите мерки. Всички, които влизат в страната, ще трябва да останат под 14-дневна карантина. Тези, които са били в някое от огнищата на заразата - 28 дни. Нарушителите на карантината са заплашени от 3 години затвор. По-късно днес и Румъния ще обяви извънредно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва дистанционното обучение за българските ученици
Започва дистанционното обучение за българските ученици
Първият конвой от блокирани български тирове на италианско-словенската граница тръгна към България
Първият конвой от блокирани български тирове на италианско-словенската граница тръгна към България