НОВИНИ

Джъд Лоу посрещна "Малката Амал" във Великобритания

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:43, 20.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

"Малката Амал" - куклата, която се превърна в символ на децата бежанци, достигна своята крайна точка - Великобритания. След като пропътува няколко хиляди километра и мина през знакови за мигрантската криза места, Амал беше посрещната на Острова от актьора Джъд Лоу.

Това е Амал. Тя е от Сирия. Потегля по света от турския град Газиантеп, премина през гръцкия остров Лесбос, посети папата във Ватикана, отиде до Париж и Женева. Тя е кукла, висока 3,5 метра и е символ на една от най-големите болки на съвременното общество.

"Тя е символ на всички онези деца, които са били принудени да напуснат домовете си. Някои със семейството си, но други - сами. Всички те търсят нов живот, търсят сигурност, търсят бъдеще", каза организаторът на проекта Сара Лоудър.

"Малката Амал" цели да напомни на обществото, че ежедневно по море и суша стотици деца потеглят по опасен път. Някои никога не стигат до мечтаната дестинация. Голяма част са разделени от родителите си. На остров Лесбос е посрещната враждебно - местни националисти дори протестират срещу нея.

Във Великобритания получава топъл прием от актьора Джъд Лоу. Британската звезда преподаде урок по човеколюбие и на група деца.

"Елате да я поздравите. Не забравяйте, че тя е леко притеснена. Това е вашият дом и затова трябва вие да отидете и да ѝ кажете "здравей", заяви актьорът.

От пристанището в Дувър куклата ще отпътува за Лондон, Оксфорд и Шефилд. Последната спирка от пътешествието на "Малката Амал" е Манчестър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анди Мъри пречупи Тиафо след близо четирисетова битка в Антверпен
Анди Мъри пречупи Тиафо след близо четирисетова битка в Антверпен
Мерките в училищата - какво мислят синдикатите и родителите за зелените сертификати?
Мерките в училищата - какво мислят синдикатите и родителите за зелените сертификати?