НОВИНИ

Кабинетът обмисля отмяна на извънредното положение преди 13 май (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:04, 25.04.2020
8615
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Правителството обмисля отмяна на извънредното положение преди 13 май. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Възложено е на юристите да проучат как законово да стане това. Обмисля се смекчаване на забраните за разходка в парковете и за пътувания, както и отваряне на малки хотели и къщи за гости. Според премиера резултатът от пътуванията по Великден, не е така "фатален", каквито са били очакванията.

Премиерът очаква резултатите от анализи. които е поръчал. Желанието му е с разум и дисциплина всички заедно да направим така ,че ежедневието ни да се облекчи

Бойко Борисов, министър-председател: Искам и по-рано да го махнем извънредното положение. Да остане само закон, който да задължава например носенето на маски. Защото е доказано, че маските помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете,които сме казали.

Реално, в България нито е бил въвеждан вечер час, нито е ограничавано движението на хората извън домовете им, подчерта Борисов.

Каза също, че е говорил с щаба от началото на следващата седмица майки с деца да могат да минават от единия до другия край на парковете. Темата коментира и генерал Мутафчийски.

Ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб: Ние искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници, защото това няма да е само в София, ще спазват физическата дистанция и ще стане възможно да могат да се разхождат в парка с малки деца. За годините на децата не мога да отговоря, предполагам не ме питате за гимназисти, че ще могат да се разхождат с родителите си.

Ще се направи вход-изход на парковете с указателни табели и с доброволци, които да не позволяват струпване на групи уточни още премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Ако ги пуснем и го направим, и се юрнат масово в парка, ще ще го забраним пак.

За всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва да си партнираме, категоричен е премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Възложил съм и анализ за възможностите едно семейство да се премести в същата среда примерно на вилата си или на село.Хайде на село не е добре защото там са възрастните хора. Но в малко хотелче, къща за гости, така изолирани, както са в Шумен, например, да се изолира в друго място за петък, събота и неделя.

Това ще стане факт, ако анализът покаже, че рискът ще е достатъчно малък.

Бойко Борисов, министър-председател: Това са все неща които мислим в следващите дни и седмици да отпускаме, за да не психясват буквално хората.

И вицепремиерът Каракачанов, който наскоро беше глобен, защото беше сниман да седи на пейка в парка, настоя за отваряне на планините и възможност на хората да спортуват в парковете.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Пикниците и отсядането на едно място с одеяла и работи може да бъде забранено, но движението на хората в планината не мисля, че е някакъв проблем. Какво пречи хората да тичат и да карат колело за да изразходват енергията, която се натрупва.

По повод ресторантите и хотелите Борисов коментира, че ако се отворят сега, това ще ги превърне веднага в болници и затова не смее да го направи. За пример посочи Италия. Премиерът е убеден, че още не сме достигнали пика. Той, по думите му, ще дойде тогава, когато болниците нямат да имат вече легла за нови заразени и лекарите ще трябва да избират кого да лекуват и кого не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят режим за отваряне на големите паркове в София
Подготвят режим за отваряне на големите паркове в София
Премиерът Бойко Борисов инспектира отсечка от АМ "Хемус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира отсечка от АМ "Хемус"