НОВИНИ

Как COVID-19 промени религиите и обедини духовните лидери

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 04.04.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Как пандемията COVID-19 накара религиозните лидери по света да говорят на един и същ език? За първи път подобно изпитание засяга всички - то не е само на Запад или Изток, глобално е и носи промяна за различните храмове, движения и религиозни общности.

Докато православният свят спореше дали да бъдат затваряни храмовете и как да бъдат причестявани миряните, Вселенският патриарх Вартоломей се опита внесе баланс: временното ограничение на богослуженията не е отстъпление от вярата в Бога.

Руската патриаршия възприе причестяване, което максимално да ограничи възможността от заразяване с пагубния вирус. Патриарх Кирил също призова вярващите - стойте си у дома!

Папа Франциск наруши традициите на Ватикана и отправи посланието Урби ет Орби (което се прави само на Рождество и Възкресение), на празния дъждовен площад "Свети Петър". Светият отец се помоли пред дървено Разпятие, спасило Рим от голямата чума през 1522 г.

Няколко часа след папата, обителите на Света гора и Метеора в Гърция се огласиха от молбите на среднощното бдение. Цяла нощ монасите призоваваха Божията майка и Свети Харалампий да молят Бог за милост. Манастирите обаче остават затворени за поклоници.

Няма ги и обичайните поклонически тълпи в Йерусалим. Най-напред мюсюлманите затвориха знаковите за исляма джамии. Силно ограничен е достъпът и до т.нар. Стена на плача - светинята на юдаизма. Тя дори беше дезинфекцирана.

Християнските духовници не спират молитвите си, но пред заключената врата на Божи гроб - нещо, нечувано до сега. Светинята на всички християни ще е отворена за Великденските празници, но като се зачита разпоредбата на властите на едно място да присъстват не повече от 10 души. Йесуралим не спира да зова Бога край храмовете, потънали в тишина.

В студиото на предаването на БНТ "Вяра и общество" гостуваха духовници и представители на пет традиционни изповедания: Мустафа Хаджи – главен мюфтия на мюсюлманите в България; епископ Христо Пройков – председател на Епископската конференция на Католическата църква в България; пастор Румен Борджиев – председател на УС на Обединени евангелски църкви; София Коен – председател на Висшия израилтянски духовен съвет в България и от студиото на РТВЦ Варна - Антраник Шакарян – председател на епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България. Разговора с тях можете да видите ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
EVN България дарява средства в подкрепа на българските медици в борбата им с COVID-19
EVN България дарява средства в подкрепа на българските медици в борбата им с COVID-19
Двама пациенти с коронавирус починаха в УМБАЛ "Света Анна"
Двама пациенти с коронавирус починаха в УМБАЛ "Света Анна"