НОВИНИ

Как да си ушием сами предпазна маска?

Все по-популярни са два модела - тип "работническа" и тип "медицинска".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:00, 06.04.2020
31420
Чете се за: 02:02 мин.
Общество
ушием сами предпазна маска

Тази пролет започна под знака на носене на маски с цел да се предпазим от разпространението на коронавируса.

С поставянето на България в извънредно положение и въведените по-строги мерки за излизане навън, както и решението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев първо да въведе задължително носене на маски, а ден по-късно да го отмени, темата е още по-актуална.

Не навсякъде все още има маски, а специализираните са ограничен ресурс и се доставят главно за рискови групи хора като медиците, които работят на първа линия. За останалите хора са предназначени класическите модели, за които все още е спорно доколко предпазват, но тяхното носене е препоръчително както от Световната здравна организация, така и от българското Министерство на здравеопазването.

Ето защо предлагаме инструкция как лесно можем и сами да си ушием маска, независимо дали разполагаме с шевна машина или не. Важно е само да имаме памучни парчета плат и много въображение.

Различни кройки

Два са най-популярните видове маски.

Първата е така наречената "работническа маска".

Нейната кройка се чертае по класическата ос - х и у. (По-горе са оказани размерите.)

След като начертаете и отрежете кройката върху хартия, я поставяте върху платовете, които искате да кроите. Очертавате я с креда. Ако не разполагате и обикновен сапун за ръце върши работа (важното е да е сух на пипане).

Кройките се очертават върху обратната страна на плата, за да може после да шиете по линиите.

Ако не разполагате с достатъчно голямо парче плат, не се притеснявайте, използвайте въображението си и направете вашата маска шарена.

След като очертаете линиите на маската, следва изрязването на плата. Добре е да оставите от всяка страна по 1 см., така ще може да шиете точно по размерите.

Важно при кроенето също така е да се съобразите, коя страна е дължина на плата. Когато имате цяло парче плат, това лесно се установява, но когато са само части може да го разберете по опъна на плата. Ако се разтегля много, това най-вероятно е диагоналът на плата. За да кроите трябва да кроите по дължина, обикновено тя се разтяга най-малко като посока.

Препоръчително е маската да бъде двойна, затова правим две еднакви парчета, в случая съставени от четири части.

След това събираме парчетата две по две. Съответно за двете страни на маската. Забождаме парчетата с карфици, за да сме сигурни, че няма да се разместят при шиенето и ги зашиваме по средата.

Следващата стъпка е да разтворим шева с помощта на ютия.

Добре е обаче преди това в най-облата част на маската да направим леки разрези, целта е разтварянето на шева да стане сполучливо.

След това трябва да съберем двете части на маската. Поставяме ги лице с лице като е важно да не забравим да вмъкнем ластика. Дължината му е различна в зависимост от големите на лицето и разтегливостта. Стандартно е между 15-17 см.

За да не мърдат ластиците, може да ги захванем с шев за едната част на маската. Така те се подпъхват и се зашива цялата маска. Оставя се малък отвор в долната част, за да може да я обърнем.

Обръщаме я и маската е готова.

"Медицински" тип маска

Медицинската маска се шие много лесно.

Кройката е квадрат със страни по 17 см. Две от срещуположните страни трябва да бъдат набрани.

Прави се по схемата като отбелязвате - 3 см, 4 см, 4 см и 4 см. Нагъвате по така заложените размери и забождате с карфици. След това минавате на машина странично.

За да се оформят хубави гънки, ги изгладете с ютия.

Маската отново е двулицева като се подпъхват по същия начин дръжките и се оставя малък отвор, за да се обърне маската. двете части се събират лице с лице и се зашиват.

Така за по-малко от един час може да имаме две различни предпазни маски. Правим ги двойни, за да са по-сигурни.

Важно е и да не забравяте да ги перете след всяко носене навън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Данчев: БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета
Димитър Данчев: БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета
В очакване на срещата на ОПЕК за баланса на петролните пазари
В очакване на срещата на ОПЕК за баланса на петролните пазари