НОВИНИ

Как да станем съсобственици на старинен замък във Франция?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:32, 02.08.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Оригинално решение във Франция за спасяването на старинни замъци, изоставени от притежателите поради твърде високата цена за поддръжка. Чрез онлайн платформа хора от цял свят могат да станат съсобственици на старинна постройка срещу символична сума. С парите се финансира началото на реставрацията, а колективната собственост спасява от разруха френското културно наследство. Като замък в района на Лоара от 13-и век.

Над 20 хиляди души от 115 страни са новите собственици на Шато дьо ла Мот-Шандьоние. Унищожен е от пожар преди сто години и оттогава е изоставен. Досега. Всеки уикенд група от новите собственици идва да работи по замъка.

"Днес ще почистим стълбището във вътрешния двор", казва Жан-Кристоф Липман, който е съсобственик.

Идеята за колективна покупка е на онлайн платформата "Д'Артанян", която набелязва застрашени обекти и обединява ентусиасти от цял свят. Така едва за 79 евро всеки може да стане съсобственик на замък, но и да спаси част от френската история.

"Всички съсобственици имат доживотен безплатен достъп до замъка. Ние сме голямо семейство и работим заедно. Някои от тези хора не познавах до тази сутрин, но тази вечер или утре ще се чувстваме така, сякаш се знаем от 10 години", споделя Липман.

Жан-Кристоф и съпругата му дори са напуснали Париж, за да бъдат по-близо до новата си придобивка.

"До 10 години тук ще идват около 120 000 посетители годишно. Оставяме растителността както си е. Това ни прави уникални в света, за гостите това е брак между природата и архитектурата", обяснява Ромен Делом от онлайн платформата "Д'Артанян".

През 2010 във Франция е имало 800 замъка за продан, през 2019-а техният брой вече е 1500. Колективната собственост е оригинален отговор на дилемата: продажба или упадък, пред хората, които нямат средства да поддържат романтичните, но огромни паметници на културата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил Гейтс вече е разведен мъж
Бил Гейтс вече е разведен мъж
1000 долара бонус ще получава всеки ваксиниран учител в Джорджия
1000 долара бонус ще получава всеки ваксиниран учител в Джорджия