НОВИНИ

Как Европа се справя с коронавируса

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:10, 04.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Общество

Епидемията от коронавирус по света се разраства.

Световната банка отпуска 12 млрд. долара за справяне с проблема. Средствата са предвидени главно за развиващите се страни. Добрата новина обаче е, че делът на излекуваните спрямо заразените се увеличава. Властите пробват различни мерки в борбата с епидемията. В Италия например предприеха затваряне на училища.

Властите в Италия, където има над 2500 заразени от коронавируса, залагат на изолирането, за да се ограничи разпространението. Обмисля се установяване на трета зона на карантина - този път близо до северния град Бергамо. В района има близо 90 заразени жители. Днес беше решено да се затворят всички училища и университети от 5 до 15 март.

Във Франция затвориха 120 училища, което засяга 35 000 ученици. Предвижда се дистанционно обучение.

Пиер Помпие - директор на гимназия: Опираме се на опита на гимназии в чужбина. Взехме данни от Хонконг, за да видим как работят с ученици от разстояние.

Изземат се запасите от маски и ръкавици, за да се предоставят на здравни работници и заразени. Проверяват се цените, след като антибактериалните гелове рязко поскъпнаха. Във Великобритания обещаха компенсации за всички, които се изолират, заради възможна зараза с коронавирус. Премиерът каза, че хората не бива да пострадат, защото постъпват правилно.

Борис Джонсън - премиер на Великобритания: Като извънредна законодателна мярка ще се разрешава изплащане на регламентираното обезщетение за болнични от първия ден, а не от четвъртия, както е сега.

Здравните власти във Виетнам успяха да популяризират проблема с вируса чрез нов вариант на известен поп хит, който плъзна в социалните мрежи. В него се напомнят правилата за предпазване като миене на ръцете и избягване на места с много хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора грипна вълна у нас изчерпва медицинските ресурси
Втора грипна вълна у нас изчерпва медицинските ресурси
Съдът пусна под гаранция от 1 млн. лв. Антон Божков
Съдът пусна под гаранция от 1 млн. лв. Антон Божков