НОВИНИ

Как Франция разследва горските пожари?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:45, 11.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция търсенето на причините за пожарите се превърна в приоритет за властите. Специални екипи обследват територии, които са изпепелени от огън. Страната се бори с опустошителни горски пожари в южната част. Франция преживя най-горещия си месец юли, откакто се води статистика и е измъчвана от сериозна суша.

За този екип овъглената земя, където доскоро е бушувал пожар, е като сцена на престъпление. Задачата им е да разгледат и претърсят педантично всеки сантиметър, за да установят как е лумнал огънят и има ли следи от умишлени действия. Те са наети от местните власти.

"Екипът е създаден, за да търси причините за пожарите. Нашият доклад ще бъде добавен към полицейското разследване", казва Паскал Сперандио, от Жандермерията на Ним.

Огнеборци, специалисти по горите и следователи - в екипа всеки допринася с познанията си, за да се стигне до истината. За набитите им очи знаците, които могат да възстановят хода на събитията, са навсякъде.

"Уверени сме, че пожарът е тръгнал зад този храст и е лумнал като вълна, изгаряйки тази страна на храста. Затова слагаме знаменце тук, за да означим, че се е движил в тази посока", обяснява Стефан Ройе от Национална служба по горите.

До него работи и следователят Бруно Льобра:

"Виждаме две зони: едната е овъглена, тук е имало горене. А в тази част не е имало изобщо огън. Това потвърждава, че нашият огън е плъзнал в тази посока, защото ето тук нищо не е засегнато", показва той.

Девет от десет пожара са причинени от човек, отчита Стефан Ройе от Национална служба по горите. Обикновено половината от тях са резултат от небрежност, три са умишлени, един се дължи на мълния - това е единствената естествена причина, идваща от природата, и един се дължи на инцидент - например - с електрическа инсталация или жп релси.

Снимки: БГНЕС

Установяването на причините е важно и за да се направят изводи как да се действа занапред.

"Ще засаждаме ли гори по същия начин или ще използваме различен подход при залесяването? Отговорите ще бъдат анализирани от службите и ще се вземат решения за бъдещето", казва Паскал Сперандио от Жандармерията на Ним.

Борбата с пожарите през летния сезон се очертава като все по-голямо предизвикателство за много страни в Европа предвид продължителните суши и все по-горещите лета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначени са трима заместник-министри
Назначени са трима заместник-министри
Победа за юношите на Европейското по баскетбол в София
Победа за юношите на Европейското по баскетбол в София