НОВИНИ

Как кризата с COVID-19 се отрази на местната власт? Имат ли пари?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 28.05.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Как кризата с коронавируса се отрази на местната власт у нас?

Приходите в общините са намалели с повече от 40% само за месеците март и април в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат данни от проучване на Националното сдружение на общините в България. В него са участвали 217 общини от общо 265. "Загубите" на собствени приходи надвишават 159 млн. лв.

По-малкият брой хора в градския транспорт и дългото време без платено паркиране доведоха до големи загуби в бюджета на столицата. А най-потърпевш се оказа транспортният сектор. За първите 4 месеца на тази година приходите са намалели с около 90 млн. лева в сравнение със същия период на миналата година.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Имаме надежда, че част от тези намалени приходи ще компенсираме, защото като антикризисна мярка ние въведохме и изтеглихме плащането на първа вноска за такса битови отпадъци до 30 юни. Отстъпката от 5% при плащане на данъци също отместихме до 30 юни.

След приключване на първите шест месеца и сериозен анализ на приходите и загубите в общината се предвижда още една актуализация на бюджета. Пример за успешна община, справила се с пика на епидемията, е Бургас. Кметът е категоричен, че при първа възможност ще продължи с подобряването на инфраструктурата в града. Там средства, предназначени за отложени във времето обекти, са използвани за осигуряване на защитни средства и дезинфектанти.

Димитър Николов, кмет на Бургас: В момента не само при нас, но и във всички общини на територията на страната е изключително тежко, изключително затруднено е осигуряването на финансиране особено в големите и важни за местната власт обекти. Но аз се надявам, както всеки един кмет съм оптимист, че съвсем скоро ще излезем заедно от тази изключително трудна и деликатна ситуация.

Велинград обаче е една от общините в изключително тежко финансово състояние. Общината има натрупани предишни задължения за малко над 22 милиона лева, а проблемите се увеличават заради кризата с коронавируса. Няма приходи и от туристически данък.

Костадин Коев, кмет на Велинград: Виждаме, че общината няма почти никакви приходи. Говорим на позиция около 80% сме надолу и е нормално сега в условията на криза. В момента на медицински език сме в колапс, финансов колапс.

Експерти очакват към края на месеца прогнозните загуби за общините да надхвърлят 200 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни
ВМРО внесе предложения за поправки в Закона за личните данни
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят
Гърция сваля ДДС-то за туризма. Таверните обаче пустеят