COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Как пътуваме до съседните страни?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:34, 22.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Животът

Отпадна забраната за влизане в страната за гражданите на ЕС и страни от Шенген. Поставянето под 14-дневна карантина на влизащите в страната български и европейски граждани обаче не отпада. Изключение има само за някои пътуващи, сред които са членове на семейства на български граждани или във фактическо съжителство, когато срокът на техния престой е до 7 дни.

Великобритания обмисля глоба в размер на 1000 паунда за тези, които не спазват 14-дневна карантина при влизане в страната. Влизането на територията на Сърбия и Гърция ще става без декларация и тест, Румъния засега разрешава преминаването транзитно през нейна територия. Как ще пътуваме до съседните страни?

Гърция

Без 14-дневна карантина и с по-ниски транспортни такси - така от 1 юни Гърция ще посреща чужденци. Атина няма да повишава тол таксите по магистралите. За срок от 5 месеца се понижават цените на билетите за всички транспортни услуги - морски и сухоземен. По-евтино ще се пътува и в градския транспорт - от 1.40, билетчето става 1.20 евро.

В момента по море може да се стигне само до Крит, но от понеделник е разрешен достъпът до всички острови. Тези, които искат да пътуват с ферибот, ще трябва да попълват декларация, в която ще съобщават дали са имали симптоми на COVID-19 и контактите им през изминалите седмици. Личните данни на пасажерите ще се съхраняват за срок от две седмици.

Сърбия

От днес границите на Сърбия са отворени за всички нейни и чуждестранни граждани. Влизащите в страната ще попълват декларация на сръбски и английски език, но няма нужда да предоставят резултати от тест за коронавирус. Отпада и 14-дневната карантина.

Стига да спазват социална дистанция, всички граждани са свободни да се придвижват на територията на Сърбия.

Турция

Турция предприема мерки, за да спаси туристическия сезон. Анкара вече разреши достъпа на български граждани за лечение, очаква се скоро границите да отворят за всички.

Мехмед Нури Ерсой, министър на туризма на Турция: На летищата и част от граничните пунктове вече има мобилни станции за тестване. Посетителите, които не предоставят документ от изследване от последните 72-часа, ще бъдат тествани на място.


Румъния

Румъния предстои да одобри облекчаването на достъпа на гражданите на съседни държави, но правителствената криза в страната, забави одобрението на това решение. На този етап българските граждани могат свободно да минават транзитно през страната, без да е необходимо да предоставят индивидуално разрешение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
София ще диша! Свързват съществуващи велоалеи, пускат колелета и по "Патриарха"
София ще диша! Свързват съществуващи велоалеи, пускат колелета и по "Патриарха"
Варненци протестираха пред общината заради замърсяването на езерото
Варненци протестираха пред общината заради замърсяването на езерото