НОВИНИ

Как премина тестването в първия присъствен ден за големите ученици

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:32, 06.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Учениците от 5-и до 12-и клас в цялата страна се върнаха в училище. В областите с над 250 заболели на 100 000 души те ще бъдат тествани веднъж седмично - в понеделник с щадящи тестове. 12,5% от гимназистите са със зелен сертификат. Според събраните родителски декларации в цялата страна са се върнали около 60% от учениците, а в столицата процентът е 70. 30 столични училища не успяха да възстановят присъственото обучение в част от паралелките си.

Към 7 без 15 сутринта учениците от първа смяна на Софийската математическа гимназия - от 5-и до 8-и клас, започнаха да идват на училище.

Според директора на СМГ Антоан Тонев днес на училище се връщат 62% от учениците на гимназията или 37 паралелки. 11 паралелки остават вкъщи. Това са по-големите ученици от 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, които са преценили, че по-добре за тях е онлайн обучението. Тук има и над 340 деца със зелен сертификат. В СМГ приветстват присъственото обучение.

По-добре е, разбира се, от възможността децата да се обучават само в електронна среда, най-добрият вариант би бил всички деца да се върнат на училище, чакаме да спаднат още малко стойностите на заболеваемостта в София-град и аз мисля, че и това ще стане. Още в петък са осигурени всички тестове за учениците. Заради заповед на здравния министър камерите ни не могат да снимат самото тестване, но то е минало бързо и организирано. Помагаха и 80 родители доброволци, каза Антоан Тонев, директор на СМГ.

Децата бяха наясно, бяха гледали клиповете, разпространени от Министерството на здравеопазването, тестът мина буквално за планираното време, без никакви затруднения, без паника или безпокойство у децата, каза Кирил Стоянов, родител.

За 10 - 15 минути във всяка паралелка успяха да се справят. Всички тестове са отрицателни, каза Антоан Тонев, директор на СМГ.

В Математическата гимназия в Благоевград в клас се върнаха над 90% от учениците. От изследваните тази сутрин нямаше нито един с положителен резултат. Тестовете бяха осигурени предварително и стигнаха за всички.

Колкото до тестовете за следващия понеделник - от просветното министерство съобщиха, че в склада на БЧК има около 80 000 теста, очакват се още няколкостотин хиляди.

Министърът на образованието посъветва учителите да не изпитват децата още първата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Гърбич поема Полша
Никола Гърбич поема Полша
Опасни съоръжения и лоши условия на пазара в Благоевград
Опасни съоръжения и лоши условия на пазара в Благоевград