НОВИНИ

Как работят личните лекари в условията на COVID-19?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:36, 03.04.2020
6641
Чете се за: 00:59 мин.
Здраве

Личните лекари са тези, които трябва да преценяват по телефона дали симптомите на един пациент са за коронавирус и нуждае ли се той от болнично лечение. Така джи-питата поемат двойна отговороност - едната е към всеки пациент, а другата е да не допуснат претоварване на болничните приемни.

През последните седмици личните лекари получават от пациентите си по стотина обаждания на ден с оплаквания и съмнения, че имат коронавирус.

Христо Хринчев - общопрактикуващ лекар: На българина трябва да му се обясни, че като се събуди сутрин и го боли гърлото, не значи, че има коронавирус.

Имат поредица от контролни въпроси, за да се убедят дали притесненията на пациента са основателни или не и така да преценят дали да го насочат към болнично заведение.

Христо Хринчев - общопрактикуващ лекар: Пред тази първа линия има една бариера и тази бариера сме ние, личните лекари. И това, което правим, е всъщност да намалим потока, който иначе ще залее лабораториите, инфекциозните кабинети и спешните звена на болниците.

През последните седмици от 500 оплаквания, 7 пациенти са се оказали с пневмонии и нито един не е бил с Коронавирус. Личните лекари трябва внимателно да преценят кои от хората с други оплаквания и хронични заболявания трябва да бъдат прегледани.

Христо Хринчев - общопрактикуващ лекар: Отвън има 5-6 човека, които идват за прегледи. Които се налага да ги прегледам, защото все пак по телефона не е преглед.

Посещенията в кабинетите обаче са в пъти по-малко, което намалява и приходите на общопрактикуващите лекари.

Христо Хринчев -общопрактикуващ лекар: Половината от доходите ни вече ги няма. Т.е. ние разчитаме само на тези такси, които са за брой пациенти, за да платим наем и да платим на сестринския персонал.

За личните лекари обаче остава по-важно да обърнат внимание на всеки свой пациент и да преценят най-точно състоянието му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха срока на извънредното положение до 13 май
Удължиха срока на извънредното положение до 13 май
Как се работи на първа линия - разказ от първо лице
Как се работи на първа линия - разказ от първо лице