НОВИНИ

Как работят нотариусите по време на извънредно положение?

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 24.03.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Общество

Ситуацията е извънредна и за нас е много трудно да изпълняваме задълженията си. Но в крайна сметка нотариусът е държавен служител, държавата му е възложила функции, които той да изпълнява и ние в такива ситуации трябва да изпълним своя дълг.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ председателят на Камарата на нотариусите Красимир Анадолиев.

Той напомни, че съгласно Закона за мерките по време на извънредното положение една от нормите предвижда ограничаване на нотариалните удостоверявания.

Красимир Анадолиев - председател на Камарата на нотариусите: Нотариалните производства са сведени до неотложни случаи при строго спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалните производства трябва да се извършват само при наличието на тези две предпоставки - неотложност и спазване на хигиенните условия.

Той уточни, че неотложни са случаите, в които страните биха претърпели вреди, ако нотариалното удостоверяване не се извърши своевременно. Също така ако то не се извърши и в един бъдещ момент има опасност то да не бъде извършено. Неотложни са и обстоятелствата от чисто житейски характер, които могат да възникнат - заболяване, нужда от средства, т.е. достъпът до нотариална услуга в тези случаи е неотложен и необходим, тъй като това може да доведе до имуществени и други вреди.

Клиентите трябва да аргументират тази неотложност и нотариусът трябва да вземе решение кое действие е неотложно и кое не.

Красимир Анадолиев беше категоричен, че няма как да се допусне извършването на измами в тази ситуация на пандемия.

Красимир Анадолиев - председател на Камарата на нотариусите: При извършването на удостоверяванията нотариусът извършва абсолютно всички изисквания съгласно действащите закони, така че достъпите, които има той за проверка на лични данни, база данни на население, Имотен регистър, той ги извършва, така че от гледна точка на извършване на измами, не бих могъл да кажа, че това може да се допусне.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 снегопочистващи машини са работили тази нощ в София
140 снегопочистващи машини са работили тази нощ в София
Ръст на кръводарители през уикенда
Ръст на кръводарители през уикенда