НОВИНИ

Как се грижат за болните от Covid-19 във ВМА - говори полк. доц. Георги Попов

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 17.03.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Общество

Лежащо болните с Covid-19 в клиниката по инфекциозни болести към ВМА са 10. Те са хоспитализирани със среднотежка клинична форма, но лекарите наблюдават още 14 болни, които са в лека клинична форма и са вкъщи, съобщи полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести във ВМА, в "Сутрешния блок".

Уведомяват далите положителни проби хора лично по телефона. На база на събраните данни от вземането на пробата и моментното им състояние, предадено по телефона, преценяват каква е клиничната им форма. Ако е лека, с тяхно съгласие, се взема решение да си останат вкъщи.

Ако състоянието им е по-сериозно, се приемат в болницата, като се организира специален транспорт с линейка.

Полк. доц. Георги Попов, началник Катедра по инфекциозни болести във ВМА: Първото съобщение е стресиращо, но след това болните го приемат стоически. Нямаме данни за тежко психическо състояние, за стресове и зле приемане на заболяването си.

Вероятните случаи се лекуват задължително в самостоятелна стая, а потвърдените - в споделена. Изключение правят семействата, които са в общи стаи.

Той каза, че не препоръчва медикаменти на химическа основа за имуностимулация.

За тези 10 болни, които са хоспитализирани, се грижат 1 лекар, 2 медицински сестри и 1 по-нисък медицински персона, добави доц. Попов. Той каза, че персоналът е мотивиран и има всички условия, но работи много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Перник: От края на седмицата перничани ще имат вода от 6 до 22ч.
Кметът на Перник: От края на седмицата перничани ще имат вода от 6 до 22ч.
Какво е състоянието на българина с Covid-19?
Какво е състоянието на българина с Covid-19?