НОВИНИ

Как се приготвя свещеният хляб?

bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 21.02.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Непопулярен ритуал, който остава скрит за масата хора - приготвянето на просфори - това са свещените хлябове, които се използват за различни църковни ритуали. Бургаският храм "Св. Николай Чудотворец" разполага с отделно помещение, в което се приготвя сакралният хляб - помещението се нарича просфорна.

Там ежедневно се пекат църковни хлябове, които се използват за литургии, помени или за здраве.

От няколко години Лариса пече свещени хлябове в бургаския храм "Св. Николай Чудотворец". За нея месеното на просфори е свещенодействие и съкровен момент, в който стои пред очите на Господ. Най-важните съставки са светена вода и пресято брашно.

Машина замесва тестото, а след това то се оставя да втаса. Оформят се топки, които се поставят в машина за разточване. Така се изважда въздухът от тестото и то става хомогенно и с еднаква дебелина.

В просфорната има две икони на Светците Спиридон и Никодим, които са приготвяли свещени хлябове. Затова преди да го оформи Лариса отправя молитва към тях.

"Запалва се кандилото, прикадява се стаята, прикадяват се всички уреди там, помещенията. Четат се тези молитви", заяви прот. Емилиян Михайлов, храм "Св. Николай Чудотворец".

От тестото се изрязват кръгове, върху които се поставя просфорен дървен печат, който служи за освещаване на църковния хляб. На него са изобразени различни символи. А в конвектомата се поставя задължително бял тамян.

Преди да сложим свещения хляб в тавата задължително намазване дъното ѝ с пчелен восък.

Върху изпечения хляб ясно личат църковните символи. В центъра стои Агнец, който е символ на Христос.

"Ние виждаме изобразени буквите Исус Христос Ни КА със съкращение разбира се, което означава Исус Христос побеждава", добави прот. Емилиян Михайлов, храм "Св. Николай Чудотворец".

До него е Света Богородица и деветте ангелски чина. Свещените хлябове се използват най-често за Света Литургия, като всеки един символ се изрязва поотделно с копие от отеца. Така той става в центъра на богослужението.

"Казва определена молитва свещеникът. След това прави кръстен знак върху Агнеца в средата и започва да изрязва първата част в ляво и от дясната страна, отгоре и отдолу. След като извади всички части, той ги подрежда тук на този дискос", каза още прот. Емилиян Михайлов, храм "Св. Николай Чудотворец".

В бургаския храм приготвят и малки просфори за помени. Иначе в него основно се отслужват литургии и се прави причастието на Великден.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море продаде Алекс Фернандес в Русия
Черно море продаде Алекс Фернандес в Русия
300 евро за бързо интервю за гражданство: Как е работила схемата "Глеб Мишин"?
300 евро за бързо интервю за гражданство: Как е работила схемата "Глеб Мишин"?