НОВИНИ

Как се работи на първа линия - разказ от първо лице

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:33, 03.04.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Здраве

На първа линия в битката срещу коронавируса в "Пирогов" работят повече от 150 души. Повечето от тях са медици от спешното отделение. Как се промени ежедневието им.

Заради епидемията преди да влязат в Пирогов пациентите минават през така наречения триаж. Извършват го общо 60 млади лекари.

Д-р Диана Димитрова - ръководител, Мултипрофилно спешно отделение, УМБАЛСМ "Пирогов": Тези, които са съмнителни за COVID-19 се отделят от другите пациенти, които са с други заболявания.

За да няма опашки пациенти със съмнеия за COVID-19 се преглеждат в два фургона пред болницата.

Д-р Диана Димитрова - ръководител Мултипрофилно спешно отделение, УМБАЛСМ "Пирогов": Отдели се един кабинет - рентгенов, в който се правят само снимки на хора със съмнения за COVID-19. И единият скенер работи само с такива пациенти.

Инфектираните пациенти се транспортират с линейки и преминават през отделен вход с директен достъп до изолатора. За тях се грижат общо 46 лекари медицински сестри. Осигурени са им достатъчно предпазни средства.

Д-р Дияна Димитрова - ръководител Мултипрофилно спешно отделение, УМБАЛСМ "Пирогов": Всеки се притеснява. Максимално се стараем минимално хора да влизат в среда, защото не се знае колко време ще пропължи. А човешкият фактор е един от най-веажните. Не сме услели още да се наспим от 10-ти до днес по 3-4 часа.

Заради епидемията спешните пациенти в Пирогов са намалели. В клиниката по лицево-челюстна хирургия на болница "Света Анна" лекуват само спешни пациенти. За мометна онкоболните не са сред тях.

Д-р Константин Димов - завеждащ, Отделение ЛЧХ, УМБАЛ "Св. Анна": Но във всеки един момент може да възникне спешно състояние при тях и трябва да се лекуват.

Затова доктор Димов призовава оперативния щаб.

Д-р Константин Димов - завеждащ Отделение по ЛЧХ, УМБАЛ "Св. Анна": Да предложат нормативен документ, с който тази група пациенти да бъдат преместени в групата на нуждаещите се от активно лечение в условията на епидемия.

Спешни пациенти се приемат след измерване на температурата и декларация, че не са били в контакт със заразени. Болницата е осигурила защитни средства за медиците. А част от работещите в реанимацията на "Света Анна", които са на първа линия в битката с коронавируса, отправиха послания на фейсбук страницата на болница "Останете си вкъщи", "Ние се грижим за вас, грижете се и вие за нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работят личните лекари в условията на COVID-19?
Как работят личните лекари в условията на COVID-19?
Има профил на заразените с коронавирус въз основа на случаите във ВМА
Има профил на заразените с коронавирус въз основа на случаите във ВМА