НОВИНИ

Как се развива епидемията от COVID-19 у нас?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:15, 23.04.2020
7098
Чете се за: 01:38 мин.
Здраве

На 47-мия ден от установяване на заразата у нас достигаме рекордният брой от 66 потвърдени случая за денонощие. Това развитие напълно се вписва в тенденцията от втората половина на април - за устойчиво нарастване на броя на заразените.

За първи път вирусът бе установен на 8 март. Двама души дадоха положителна проба. Границата от 100 потвърдени заразени бе достигната дванадесет дни по-късно - на 19 март.

500 заразени преминахме на 4 април или след шестнадесет дни. Вчера успяхме да удвоим това число и така минахме психологическата граница от 1000 заразени.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Епидемията, тя е като шофьор на автомобил и се движи по някакъв път. Трябва да стигне от точка А до точка Б.

По този път неминуемо стигаме до разклонение и трябва да направим избор, казват експертите. Празничните дни около Цветница бяха точно такъв момент.

Ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Всички сме притеснени с пътуванията, които бяха направени, въпреки че тези притеснения не се споделят от много от нашите сънародници.

И траекторията на заразата се промени. Тръгнахме нагоре.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Стабилизира се неблагоприятният сценарий с по-голямо количество заразени на ден.

Тепърва ще усетим ефекта от голямото пътуване по Великден. Това бе следващото разклонение по пътя на заразата и точка, в която да поемем контрол.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Ще достигнем пика в следващите дни.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Всичко зависи от нас. Ние можехме да победим тук, сега, ако се бяха спазвали мерките. Огнищата бяха под контрол и с течение на времето щяха да бъдат загасени и извънредното положение като нищо можеше да си отиде на 13 май.

С наближаването на следващата порция празнични дни в началото на май може да се окаже, че вървим към трети пик и все повече огнища из страната.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Отново ние ще имаме избор - дали да се дестабилизира този сценарий, по който сме тръгнали или да остане стабилен. Ако продължим както досега, има да катерим още много високи върхове в планината, преди да слезем долу.

Тревожната тенденция при поредица от пикове е изтощаването на здравните ресурси. Само днес бяха установени още 12 положителни медици и общият им брой достигна 95. В немалка част от случаите според щаба причината е подценяване на ситуацията.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Прави ли ви впечатление, че тези неща не се случват в отделенията, където се лекува COVID, където е пълно с пациенти с вируса, а се случва в други отделения - защо, защото колегите подценяват заплахата, затова.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален оперативен щаб: Това си е в характера на българите - от неглижиране до паника.

По много пътища може да стигнем до края на пътуването. Въпросът е ние ли ще контролираме ситуацията или ще се справяме с нея на непосилно висока цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители недоволстват заради история за марихуана в учебник за 8-и клас
Родители недоволстват заради история за марихуана в учебник за 8-и клас
Европейските лидери ще разгледат ревизирана многогодишна финансова рамка на 6 май
Европейските лидери ще разгледат ревизирана многогодишна финансова рамка на 6 май