НОВИНИ

Как се развива стратегическият диалог България - САЩ

Александър Марков
от Александър Марков
19:55, 26.09.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон в рамките на Стратегическия диалог между двете страни. Подписан е Меморандум за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

В София премиерът Николай Денков заяви на среща с американския бизнес, че основната цел на правителството е България да се интегрира напълно в европейските и евроатлантическите структури.

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон

Антъни Блинкен и Мария Габриел са обсъдили подкрепата за Украйна, сигурността в Черноморския регион, борбата с дезинформацията и активната роля на България в ЕС и НАТО.

"Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата“- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел", посочи Габиел.

В съвместното си изявление двете страни препотвърждават сътрудничеството си в отбраната и сигурността; икономиката и енергетиката; защитата на демокрацията и върховенството на закона; намирането на общи подходи за глобалните и регионални предизвикателства.

Мария Габриел: България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори

"Ние заставаме решително в подкрепа на Украйна. Руската непровокирана и неоправдана война срещу Украйна нарушава грубо международното право, подкопава стабилността на Европа, включително и сигурността на Черноморския регион", се казва в изявлението.

Отбелязани са усилията на България за намаляване на зависимостта ѝ от руски енергийни ресурси. Докато във Вашингтон се провеждаше Втората сесия на Стратегическия диалог, в София премиерът Николай Денков се срещна с американския бизнес. Съвпадение, което не е случайно, отбеляза премиерът и обясни дългосрочните цели на кабинета.

"Ние да се интегрираме напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите: Шенген, Еврозона, ОИСР", посочи Денков.

Кабинетът има подкрепата на мнозинството в НС и, според премиера, мнозинство от българския народ.

"Кабинетът всъщност е доста по-стабилен, отколкото вероятно изглежда от това, което виждате по медиите в една такава предизборна ситуация", коментира министър-председателят.

Американските инвестиции у нас през годините до момента достигат 5,4 млрд. лв., а канадските - 1,3 млрд. лв.

"Американските компании са създали 40 000 работни места, а канадските инвеститори - около 5000", заяви Оливие Маркет, председател на Американската търговска камара.

САЩ са четвъртият по големина чуждестранен инвеститор у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" завършиха наравно с Косово, но останаха лидери в групата си
"Лъвиците" завършиха наравно с Косово, но останаха лидери в групата си
Треньорът на Берое: Следващите мачове ще вкараме голове
Треньорът на Берое: Следващите мачове ще вкараме голове