НОВИНИ

Как ще работят къщите за гости, малките хотели и хижите?

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 12.05.2020
5581
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Семейните хотели и къщи за гости в Русенско вече са готови да приемат посетители. Въпреки че са взели всички предпазни мерки срещу евентуалното разпространение на коронавирус, те настояват гостите им да са тествани за COVID-19.

Над 50 са хотелите и къщите за гости в Русенско, които са готови да посрещнат първите си гости още утре. Но при строги мерки и правила. Усмивките на персонала ще са скрити зад предпазните маски, а една и съща стая ще бъде отдавана през 24 часа на следващите гости. Хотелиерите обсъждат и варианта, за да се избегнат евентуални съдебни спорове, гостите да подписват специални декларации, че в случай на зараза с коронавирус хотелът не носи отговорност.

В малък семеен хотел в Русе кипи трескава подготовка за посрещане на първите гости. Заради липсата на приходи, собствениците са освободили двамата си работници.

Таня Аръшева - собственик на семеен хотел: Загубите са почти 100-процентови. Когато затвориха региони, областни градове, всичко свърши. Канселираха се заявки, резервации, всичко затихна. Имахме предвидени в май месец изложението, което правят българските производители - част от тях нощуват при нас за една седмица. Отделно имаме разни артисти. Мартенски музикални дни, които са гости на Русе.

За да съживят бизнеса си семейните хотели и къщите за гости, в Русенско ще разчитат и на румънските туристи. Ще следят стриктно за спазването на предпазните мерки срещу евентуална зараза.

Таня Аръшева - собственик на семеен хотел: Ние държим да се правят тестове.

Николай Милков - собственик на къща за гости в с.Кошов: Дезинфектанти, кърпи за ръце, такива самостоятелни, и за персонала, който ще работи също има осигурени маски и ръкавици.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: Решихме, че би било добре да има и стая за такъв тип човек, който веднага да влезе в карантина, а не да се карантинира целият хотел.

Хотелиерите и ресторантьорите очакват разпоредби и от европейската браншова организация, които да са еднакви за всички страни в Европейския съюз. Всички 5 хижи в русенско също са готови да посрещат групи до 10 туристи при спазване на задължителните противоепидемични мерки. Според препоръките на Българския туристически съюз, стопанинът на хижата ще носи отговорност за спазването на вътрешните правила и ще мери температурата на служителите, посетителите и доставчиците.

Автор: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса българските евродепутати искат изменения в пакета "Мобилност"
Заради коронавируса българските евродепутати искат изменения в пакета "Мобилност"
Русия разхлабва мерките на фона на увеличаването на заразените с коронавирус (Обобщение)
Русия разхлабва мерките на фона на увеличаването на заразените с коронавирус (Обобщение)