COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Как ски учителят от Троян се пребори с COVID-19 - разказ от първо лице

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 29.03.2020
10789
Чете се за: 01:31 мин.
Общество

Първият и единствен засега пациент с COVID-19 в ловешката инфекциозна клиника беше изписан днес след две отрицателни проби. За "По света и у нас" Веселин разказа за симптомите и лечението си.

Всичко започва на 10 март вечерта - Веселин е отпаднал, чувства се зле. На следващата сутрин температурата му е 38 градуса.

Веселин Ангелов - ски учител в Банско: На първия ден само ме боляха мускулите, абсолютно никакви други симптоми. Дето казват кашлици, задържах въздуха, както беше описано и аз, затова и не заподозрях, че е коронавирус. Но на 4-тия ден реших, че вече трябва да отида на лекар, защото не смъквах температурата.

През тези 4 дни продължава да ходи на работа. Лекарска помощ търси първо в спешното отделение на болницата в Разлог. Дават му направление за рентген и снимката показва двойна бронхопневномония. Предлагат му да го приемат за лечение, но тъй като той е родом от Троян, където има много добра по думите му белодробна клиника, решава да отиде там заедно със жена си и детето.

В Троян лекарите се усъмняват за COVID-19 и веднага го изпращат в инфекциозното отделение на болницата в Ловеч.Там го приемат и веднага му взимат проба с ПСР тест. Положителният резултат идва на следващия ден и Веселин остава 2 седмици на лечение до днес.

И ви лекуваха как?

Веселин Ангелов - ски учител в Банско: Два антибиотика венозно и един през устата и също плакинил, едно румънско лекарство, което уж помагало.

За това лекарство на хининова основа Веселин научава от медиите и негови приятели успяват да му го набавят на 4-тия ден от болничното му лечение.

Веселин Ангелов - ски учител в Банско: Той се пие 5 дни, казаха че повече не било препоръчително. И след 5-ия ден явно и от плакинила и от антибиотика взех да се чуствам по-добре, температурата спадна, защото първите дни беше много зле.

Втрисане, прилошаване, отпадналост и стомашно неразположение са симптомите преди подобрението. На третия ден започва и кашлица, която обаче бързо отшумява със сироп. От днес след втората отрицателна проба вече е вкъщи за следващите 28 дни, изолиран от семейството си.

Как се чувстваш сега?

Веселин Ангелов - ски учител в Банско: Все още много отпаднал, като кача 2-3 стълби, се задъхвам, а съм спортист, много здрав човек, 90 килограма. Нямам още батерия на кантара, но със сигурност съм отслабнал 6-7 килограма.

Пробите за корона вирус, както на жена му и детето, така и на всички контактни хора, са отрицателни.

Веселин Ангелов - ски учител в Банско: Дадох на полицията информация за всичките, с кoито се бях срешнал - 30 и няколко човека, и всички са отрицателни, което е много странно.

Според Веселин, той се заразил от групите израелци или англичани, с които е работил като ски учител в началото на март.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
Любомир Кючуков: Очаква се планът на ЕК за възстановяване от кризата да стане оперативен догодина
Българин от Видин е сред пазителите на реда в САЩ в извънредната ситуация
Българин от Видин е сред пазителите на реда в САЩ в извънредната ситуация