НОВИНИ

Как спазват карантината идващите от чужбина и има ли пропуски?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:31, 23.03.2020
8897
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Над 120 досъдебни производства за нарушаване на карантината е образувала прокуратурата. Анализът за последната седмица за София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив показва, че най-често нарушенията са на хора, които не си остават у дома 14 дни след връщане от чужбина.

Пред БНТ вътрешният министър Младен Маринов припомни, че наказанията са сериозни - до 5 години затвор и глоба от 10 до 50 000 лева.

Екипът ни обаче попадна на случай на тираджия от Курило, изпуснат от властите на Дунав мост и непопълнил декларация. Семейството само го е поставило под карантина.

Каратината от 14 дни е задължителна за всички българи, които се прибират от чужбина. Тя се налага от здравните власти и се контролира от МВР.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Всеки ден се увеличават сигналите, които граждани подават сигнал за съсед или съгражданин, който не спазва наложената карантина, имаме случаи на задържани на КПП-тата, които управляват ТИР, а би следвало да са под карантина.

Вече има национална база данни и всеки полицай може да разбере дали даден човек спазва карантината.

Попадаме обаче на тираджия, изпуснат от властите. Според съпругата му, международният шофьор от квартал Курило на Нови Искър Деян Дамянов, влязъл в България в събота през "Дунав мост".

Грациела Дамянова, съпруга: От рискови дестинации като говориме за Италия, Германия, Белгия, Холандия, всички страни, в които ври и кипи от короната. Той се прибира през Дунав мост, не е имало РЗИ, което да му премери температурата и да подаде декларация, която трябвало да се попълни, за да се постави под карантина.

След като Деян се прибира, семейството му го изолира сам в съседна празна къща. Той обаче вдига температура от 37,7 градуса. Наблюдава го личният му лекар, но като по-лек случай засега са му отказани линейка и болница.

Грациела Дамянова, съпруга: Не може да вървиме по улиците и да разнасяме зараза, ако той е с коронавирус. Ние сме отговорно семейство, сложили сме го под каранитна, да пазим семейството и другите хора навънка, народа.

Никой от здравните власти или от полицията не е идвал в Курило, за да провери има ли такъв човек и спазва ли той 14-дневната карантина, твърди Грациела. Кметът на Русе пък определи случилото се на "Дунав-мост" като единичен случай.

Пенчо Милков, кмет на община Русе При пределно напрежение на силите работят екипите на РЗИ- Русе, за да може всяко лице, влизащо от съответните държави, да се упражни контрол спрямо него. Ако се е случил такъв единичен случай и вие задавате този въпос, самият този факт показва, че системата работи.

В момента през граничния пункт за денонощие преминават над 2 000 камиона. Нормално те са около 900.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тегне ли проклятие над Олимпиадата в Токио 2020?
Тегне ли проклятие над Олимпиадата в Токио 2020?
54 вторични труса в Хърватия, страната се бори и с коронавируса
54 вторични труса в Хърватия, страната се бори и с коронавируса