НОВИНИ

Как във Варна посрещат Благовещение?

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 25.03.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Регионални

Днес е Благовещение - един от големите пролетни празници. Той се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. В народния календар денят е известен като Благовец или "половин Великден". Какво трябва да знаем още за празника?

В храма "Свети Атанасий” във Варна започна ранната служба по случай празника.

Дончо Александров – свещеник: Това се прави на големите празници. Традиция е за хората, които работят, преди да започне работният им ден да дойдат на служба. Сега са малко работещите хора и службата не е толкова посетена, но в крайна сметка ние сме на мястото си и е нужно да служим особено на тези празници и да измолваме за всички Божията благодат и благословение.

Свещеникът обясни, че наричаме Благовещение духовна пролет, защото след зимата и студа в духовно отношение на отстъплението на хората от бога, е дошла радостната вест, че бог се приближава до хората, че той ще се роди чрез Девицата – света Богородица и ще донесе мир, радост, благословение и спасение на целия човешки род.

Дончо Александров - свещеник: Посланието е да се радваме, въпреки трудностите, въпреки изпитанията, християните носят тази нестихваща радост, която произтича от вярата в Христос и тази вяра ни дава смисъла ние да намираме във всяко едно нещо Божието присъствие и да се надяваме на Божието избавление.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След ареста Владимир Каролев ще съди държавата в Страсбург
След ареста Владимир Каролев ще съди държавата в Страсбург
Доц. Мангъров: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове
Доц. Мангъров: Необяснимо е инатенето да не се въвеждат бързи тестове