НОВИНИ

Какъв е ефектът от мерките за ограничение на Covid-19 в България?

bnt avatar logo
от БНТ
17:29, 02.04.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Наука и технологии
какъв ефектът мерките ограничение covid българия
Снимка: Десислава Кулелиева

От 14 март до 1 април скоростта на разпространение на Covid-19 в България намалява стабилно, се казва в проучване на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувано в уебсайта на центъра.

За целите на изследването е използван метод за изчисление на времето на удвояване на случаите. На 14 март времето на удвояване на случаите с установен Covid-19 в страната е 1,5 дни, а към 1 април то е 9,2 дни.


Ако времето на удвояване се задържи на нивото от 1 април е вероятно случаите да са двойно повече спрямо 1 април след 9,2 дни. Ако скоростта на разпространение се забави допълнително, случаите ще се удвоят по-бавно, подчертават авторите на проучването. Те уточняват, че целта на модела е да даде относителна представа за процесите, като от нито един модел не може да се очаква изцяло да опише или предвиди развитието на една епидемия.

Много държави започват епидемията със стойности около 2 и във връзка с разширено прилагане на различни типове мерки с времето успяват да увеличат времето на удвояване, според анализите на London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Редица европейски държави вече успяват постепенно да увеличат времето на удвояване. Хонг Конг и Китай също започват с време на удвояване около 2, но успешно удължават това време до над 15 дни след налагане на мерките там. Мерките във всяка държава включват различни комбинации от социално дистанциране, ограничения в пътуването от/до държавите и активно проследяване и поставяне на контактни лица под карантина.

Цялото проучване може да видите тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече ефирно време в каналите на БНТ за вероизповеданията
Повече ефирно време в каналите на БНТ за вероизповеданията
Бюджетната комисия в НС ще заседава утре
Бюджетната комисия в НС ще заседава утре