НОВИНИ

Каква роля в схемата OneCoin има екстрадираната Ирина Дилкинска (Обзор)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:22, 23.03.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Развитието по аферите на една от най-приближените на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска. Баща ѝ заяви пред БНТ, че с дъщеря му е злоупотребено.

Дилкинска беше екстрадирана в Съединените щати в началото на седмицата по подозрения за пране на пари. Все още няма насрочена дата за съдебно дело срещу нея. Това съобщи за БНТ говорителят на прокуратурата за Южния окръг на Ню Йорк.

Говорителят на прокуратурата в Ню Йорк пред БНТ: Няма насрочена дата за дело срещу Ирина Дилкинска

Бащата на Ирина Дилкинска Андрей Тенев заяви, че е научил от медиите за екстрадицията ѝ две години, след като беше задържана.

"Моята позиция е, че дъщеря ми е била използвана, защото е висококвалифициран адвокат".

БНТ: Кога последно сте общувал с нея?

"Преди повече от две години. За последен път я видях в съда. Имаме семейни проблеми, разделихме се и в тази връзка. Изобщо не съм знаел, от вас и вашите колеги научих тези неща".

Справка в Търговския регистър показва, че името Ирина Дилкинска е свързано с две фирми. В момента тя не е нито собственик, нито управител в двете компании. "Блок Уейв Тех" е регистрирана през 2009 г. като адресът на компанията съвпада с този на известната компания на Ружа Игнатова - "Уан Нетуърк Сървисис" - на столичния площад "Славейков".

Ирина Тенева, както е моминското ѝ име, е първата собственичка на дружеството, а после то е прехвърлено на компанията на Игнатова. Ирина Дилкинска е управител на дружеството до 2018 г. Нейният баща заяви, че не знае нищо за работата на дъщеря си за Ружа Игнатова.

"Абсолютно нищо, никога не е споделяла нищо за работата си с мен".

Второто дружество, свързано с името на Дилкинска, е "Би Енд Ен Консулт". В него тя е била управител от 2015 до 2018 г. Фирмата е регистрирана в Етрополе. На адреса живеят социално слаби, които отричат да са запознати с дейността на фирмата, която е с предмет на дейност консултантски услуги и посредничество при търговски сделки. Преди да бъде прехвърлена там, тя също е била регистрирана на площад "Славейков".

Дилкинска е участвала и в други компании, но под името Ирина Тенева. Според германския журналист Йохан фон Мирбах, направил документален филм за Ружа Игнатова, ролята на Дилкинска в организацията е била значима.

"Ирина Дилкинска е част от цялата мрежа на OneCoin. Вътрешни документи показват, че тя е номер девет, тя е сред десетте най-важни в организацията. Не съм 100% сигурен, но това, което знам от информацията, която имам, е, че тя е била част от организирането на прането на пари. Т.е. била е част от хората, които са организирали различни бизнеси и компании по цял свят".

Според журналиста цялата роля на Дилкинска е разкрита от американското разследване. На въпрос дали знае други имена на българи, замесени в схемата, той потвърди, че такива има, но не назова конкретни.

"Знам, че много хора са замесени, но не мога да ги споделя, защото информацията, която имам трябва да бъде проверена, има още работа по нея. Но това, което мога да кажа е, че много българи със сигурност са замесени в OneCoin. Също други адвокати, политици, бюрократи", заяви журналистът Йохан фон Мирбах.

Очаква се скоро Ирина Дилкинска да бъде изслушана пред съда. Възможно е да се постигне споразумение и присъдата ѝ да бъде намалена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Великов и Алекс Симеонов чакат с нетърпение финала за Купата на България по баскетбол
Асен Великов и Алекс Симеонов чакат с нетърпение финала за Купата на България по баскетбол
Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна
Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна