НОВИНИ

Какви са очакванията на политиците за втория мандат на президента

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 19.01.2022 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова влизат във втори мандат. Двамата положиха клетва пред Народното събрание.

Полюсни бяха реакциите в парламента в началото на втория мандат на Румен Радев като президент. От голямо одобрение от управляващата коалиция до критики от опозицията.

От ГЕРБ напуснаха залата в началото на словото на Румен Радев, защото епитетите, с които наричал партията и опитът за чегъртане, бил обида към всички членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Управляващите определиха поведението на ГЕРБ като крайна форма на неуважение към президентската институция. Основното очакване на политиците от президента е да бъде балансьор между властите. А премиерът Кирил Петков е убеден, че с президента са в един отбор - този на България.

Първо изречение от речта на президента и първа реакция от опозицията.

ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Очаквали новият президентски мандат да започне по друг начин.

Ние уважаваме институциите затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от господин Радев и госпожа Йотова. Очаквахме дори в началото на президентската реч тя да бъде визионерска, надпартийна, да не говори за модели, да не говори за чегъртане, да не говори за мафия, каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ.

Контраатака от управляващите към поведението на ГЕРБ.

Кирил Петков - министър-председател на България: Липса на парламентарна култура.

Това е крайна форма на неуважение на президентската институция, каза Милен Матеев - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Отказаха да бъдат част от променената политическа обстановка, което говори най-лошо за тях. Смятам, че Румен Радев показа, че е президентът обединител, президент на всички български граждани. И чакаме втория му мандат с голям интерес, защото наистина големите промени предстоят да се случват, каза Александър Симов - депутат от ПГ на БСП.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента

И председателстващият заседанието оцени високо първия мандат на президента и вицепрезидента.

Когато за милиони българи беше най-тъмно президентската институция остана да свети като фар, който дава посока. Затова нямам съмнение, че заедно ще установим нов конструктивен диалог между институциите, каза Кристиан Вигенин - заместник-председател на НС.

Основното очакване на политиците от президента: да бъде балансьор между властите.

Не мисля, че нещо може да попречи на нашите отношения, ние си сътрудничим по един прекрасен начин с институцията и с г-н Радев, каза Петър Куленски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

Знаете още през първия мандат, когато президентската институция видя, че държавата е овладяна от мафията и статуквото, излезе смело в лицето на Румен Радев, сне доверие от правителството и показа на обществото, че може да бъде коректив когато има проблеми, когато има видима корупция, когато има видими неправди да го казва и да го показва, каза Станислав Балабанов, депутат от ПГ на ИТН.

Надявам се да се издигне над политиката. Институциите са длъжни да си взаимодействат, независимо кой ги представлява, за да може да работят за хората иначе конфронтацията между тях не дава никакъв резултат, каза ген. Атанас Атанасов, депутат от ПГ на "Демократична България".

Ние се надяваме, че всички ще работят според клетвата, която са положили и в началото на 47-ото Народно събрание, и в началото на втория мандат на президента Румен Радев. Всички да спазват конституцията и законите на страната, каза Халил Летифов, депутат от ПГ на ДПС.

Това, което аз очаквам и избирателите на Възраждане очакват, е българският президент да взема винаги страната на мнозинството и да спазва основните принципи на демокрацията в нашата страна, каза Костадин Костадинов, ПГ на "Възраждане".

Кирил Петков: Трябва да имаме лидерска позиция международно и да сме предвидим партньор

Приоритетите да се върне правовата държава и изчисти корупцията - премиерът Кирил Петков очерта като общи за изпълнителната власт и президента.

Да, в един отбор сме, в отбора на България сме. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт - това е силата на разделение на властите. Но да имаме взаимовръзка, когато излизаме към външния свят да говорим с един език.

Конституцията ще бъде голяма тема в следващите месеци, обяви Петков. Посочи необходимите поправки и очерта съдебната реформа като приоритет номер 1:

Например ролята на главния прокурор. Аз вярвам, искрено го вярвам, че в България не трябва да има човек, над който е само Господ.

"Продължаваме промяната" все още нямат кандидат за председател на антикорупционната комисия, а за шеф на КЕВР се водят разговори, заяви премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна
Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна
Парите от убийството на Ери Пехливанян били за погасяване на кредит и за нова кола
Парите от убийството на Ери Пехливанян били за погасяване на кредит и за нова кола