НОВИНИ

Какви са очакванията пред кабинета "Денков-Габриел" - анализ на Наталия Киселова и Стойчо Стойчев

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 06.06.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Кабинетът с ротационен премиер, който ще бъде гласуван днес в Народното събрание ще получи категорична подкрепа от депутатите от двете най-големи парламентарно-представени сили като гласове "против" не се очакват. Това прогнозираха в "Денят започва" преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова и политологът доц. Стойчо Стойчев.

"Ако преди една година ви бях казал, че ГЕРБ и ДПС ще правят съдебна реформа в България с мандата на ПП-ДБ, по идея на Христо Иванов, сигурно щяхте да кажете че съм луд. Нещата изглеждат твърде странни. Някои предполагам, се радват, други скърбят, но е факт, че има загадка - полуизречена, промяна в България - не радикална, но по-смела от правеното досега тази промяна не е ясно накъде ще ни отведе.

На извънредно заседание парламентът ще гласува проектокабинета "Денков-Габриел"

Центърът на властта в тази коалиция ще е в народното събрание. Там са политическите лидери - Бойко Борисов, Кирил Петков. Асен Василев като финансов министър ще е ключова фигура в това правителство и той горе-долу държи ключа за макрорамката на политиката и който иска нещо да прави, ще трябва да го договаря с него", смята доц. Стойчев.

Според доц. Киселова напрежение може да се очаква в следващите месеци.

"Подкрепата, която ГЕРБ ще даде, е подкрепа в аванс и те тепърва ще започнат да предявяват искания. На министър-председателя и на всички министри ще им се наложи да водят преговори с парламентарните групи, за да получат подкрепата за политиките си. А преговорите с ГЕРБ, се боя, че винаги ще стигат до Бойко Борисов", каза тя.

Според доц. Киселова е добре 49-ото Народно събрание първо да попълни състава на органите с изтекъл мандат, а после да се правят структурни реформи. Важно е и кой Висш съдебен съвет ще избере следващия главен прокурор.

"Ако този ВСС предприеме усилия да избере новия главен прокурор, може да очакваме типаж, подобен на действащия в момента. А при нов ВСС може да очакваме нещо различно като прокурор", смята тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович открива четвъртфиналите на Ролан Гарос, Алкарас срещу Циципас във вечерната сесия
Джокович открива четвъртфиналите на Ролан Гарос, Алкарас срещу Циципас във вечерната сесия
Лас Вегас спечели и втория мач срещу Флорида на финала за Купа "Стенли"
Лас Вегас спечели и втория мач срещу Флорида на финала за Купа "Стенли"