НОВИНИ

Какви са проблемите на моряците по време на пандемията?

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 19.05.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В България беше инициирана глобална петиция в подкрепа на моряците по целия свят, които не могат да се приберат у дома заради наложените рестрикции, свързани с COVID-19. Онлайн инициативата е на капитан в далечно плаване Андриян Ефтимов, който е морски посланик на Република България в Международната морска организация.

Целта на петицията е да привлече вниманието на всички ангажирани институции към проблемите на моряците, които заради пандемията от COVID-19 няма как да напуснат корабите, защото екипажите няма как да бъдат сменени. В такова положение се намират над 100 000 моряци по целия свят, като около 1000 от тях са българи. До момента петицията е подкрепена от около 4500 моряци от 10 държави.

К.д.п. Андриян Ефтимов - морски посланик на Република България в Международната морска организация: Трябва да се изпълнят препоръките на Международната морска организация, която казва, че моряците трябва да бъдат обявени за ключови работници и да се осигурят коридори за тяхната смяна. Причините в момента да няма възможност моряците да слизат от корабите и да се извършва смяната им, са това, че има рестрикции в различните държави и недостатъчно полети, с които моряците да се придвижват.

Вижте още във видеото.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абитуриенти се качиха в колите си за шествие по улиците
Абитуриенти се качиха в колите си за шествие по улиците
Арест в София за убийството на Станка Марангозова
Арест в София за убийството на Станка Марангозова