НОВИНИ

Какви са реакциите след новината за изгонването на руските дипломати?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:00, 29.06.2022
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати провокира противоречиви коментари. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова не са били информирани. Част от политическите сили подкрепиха решението, други остро го осъдиха. ДПС се въздържаха от коментар.

Президентът Румен Радев не е бил запознат с решението да се изгонят от България 70-те руски дипломати.

"Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация. Надявам се министър-председателят Кирил Петков в оставка да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия", заяви Румен Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също обяви, че не разполага с конкретна информация. Каза, че новината е научила от изказването на Кирил Петков пред медиите. Надява се, че това решение няма да доведе до скъсване на дипломатическите отношения между Москва и София.

"Според мен безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, което е получило вот на недоверие, което е в оставка. Това решение сигурна съм, че има основание, след като казва министър-председателят и това е по информация на българските служби за сигурност, да бъде взето с отговорността на следващия кабинет, който и да е той. Ние нямаме информация какво е наложило още снощи да се вземе това решение", допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Прокуратурата е разбрала от медиите за изгонването на руските дипломати

Реакциите в парламента за изгонените дипломати бяха от пълно одобрение до пълно отрицание. Денят започна с остра декларация от парламентарната трибуна на лидера на "Възраждане". Според Костадинов решението е безумно и взето еднолично от Кирил Петков.

"Ако бяхме правова държава с действащ независим главен прокурор, днес той щеше да влезе в правомощията си и да поиска поставяне на премиера под запрещение. Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е опасен за България. Очевидно обсебен от мания за власт е готов да направи всичко, за да се задържи на поста, на който все още е", добави Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Христо Иванов от "Демократична България" оспори твърдението, че решението е взето еднолично.

"Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии и нещо повече - той е политически подкрепен от ДБ. Ние много дълго време сме настоявали за това решение и от тази гледна точка е обсъждано и в коалиционния съвет, има и се ползва с нашата настоятелна подкрепа. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно", коментира Христо Иванов.

Захарова: България реши да екстрадира руски дипломати по поръчка отвън

"Продължаваме промяната" определиха решението като правилно.

"Правителството в оставка има всички правомощия на редовно правителство, това е първа и много важна точка. Освен това, когато има данни от службите и от външно министерство, че тези лица е в интерес на България да бъдат изгонени, е по-скоро технически въпрос, че те биват изгонени. Просто тук няма и толкова голяма възможност за политическо решение и маневриране", заяви Димитър Гочев от "Продължаваме промяната".

ГЕРБ-СДС също го подкрепиха.

"Ако службите са си свършили добре работата, то това означава, че те трябва да продължат нататък. Защото напоследък се появяват и съмнения за това, че по високите етажи на българската власт вече от кабинета в оставка има хора, които продължават да обслужват руски икономически интереси. По-специално да пазят интересите на "Лукойл". Днес дизелът по бензиностанциите вече е 4 лева, абсолютно безпричинно, без да е свързано с каквито и да било пазарни механизми", допълни Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" разказа в кулоарите на парламента, че Кирил Петков е обявил намерението си да изгони руските дипломати още когато заедно с група депутати посетиха Украйна.

"Проблемът е в подхода на министър-председателя, който вече е бивш. В самосиндикалния подход - там е проблемът. За да сравним двете ситуации, мога да ви уверя, че решението на Кирил Петков за тези дипломати е същото като с ареста на Борисов - никой не знаеше, че ще го арестува. Снощи коалиционните партньори не знаеха, че е взел такова решение", каза още Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

А премиерът в оставка тази сутрин предпочете да запази мълчание по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море победи Созопол в контролна среща
Черно море победи Созопол в контролна среща
Георги Михайлов: БСП не би подкрепила правителство с премиер Кирил Петков
Георги Михайлов: БСП не би подкрепила правителство с премиер Кирил Петков