НОВИНИ

Какви следи е оставила водната стихия в къмпингите "Оазис" и "Арапя"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:21, 09.09.2023
8650
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Общо 4 са жертвите на бедствието. Днес продължават усилията на хората и на властите да се справят с щетите. Отнесените от водната стихия каравани на къмпинг "Арапя" са опасни сгради, според община Царево. Оттам са дали тридневен срок на къмпингуващите, за да ги премахнат. Остава и проблемът с изхвърлените в морето и по плажа леки автомобили.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Преминала през центъра на село Велика, вляла се в големия язовир, преляла през стената му и по дерето стигнала до плаж Оазис - водата е оставила след себе си следите на всичко, което е поела да носи по пътя.

На плаж Оазис е отнесла двата моста и подхода. Препълването на язовира и преливането помага на водата да намери път и през съседното дере, което пък стига до къмпинг "Арапя".

Носейки със себе си огромни кални маси, както от деретата, така и от разрушените язовирни стени, водната стихия буквално носи каравани и автомобили като детски играчки към морето.

"Естествено, че не е само природата. В случая хората са се държали безотговорно, предполагам, тук на места. И не са предвидили подобно нещо. Не сме очаквали такава стихия. Но ето - тя е факт", каза Валентин Гиясбейли.

Хората, които днес се опитват да спасят каквото могат от караваните, са убедени, че двата язовира над Оазис и Лозенец са забавили част от водата, но също така казват, че ако са били добре поддържани, са щели да намалят размера на бедствието.

"Знам от вас, медиите и от друга информация, че не са поддържани добре и когато е дошло огромно количество вода, те са вдигнали и са залели. Това е ясно какво се е случило. Сега трябва просто да се съберем. Като хора да си помогнем един на друг и да оправим нещата възможно най-бързо и да направим така, че повече да не се случва това. Това е важно сега", каза Валентин Гиясбейли.

Според кмета на Царево състоянието на двата язовира е крайно притеснително.

"Още в понеделник пристигат хидроинженери, които вече сме поканили, както казах по време на щаба, ние направихме изключителна стиковка за това как да си разпределим работата, за да можем веднага да започнем да действаме. Тези хора ще са тук, не ще започнем обследване и се надявам на светкавичното изграждане и реновиране на тези стени", посочи Георги Лапчев.

Общинските служители вече са успели да стигнат до къмпинг "Арапя", за да разлепят съобщения, че караваните са опасни.

"Това е каравана, която беше много красива. Аз ще ви изпратя снимки да я видите как изглеждаше. Но ето така ни помагат след бедствието. Дават ни три дни да махнем нещо, което 30 години е стояло тук", коментира Валентин Гиясбейли.

Кметът на Царево твърди, че така спазва закона. А решението за премахването на всички опасни сгради е на кризисния щаб.

"Тези хора обаче не получават за първи път подобен документ, получавали са по-различен такъв, който казва, че трябва да се премахнат оттам, защото мястото, което са заели не е правилно", заяви Георги Лапчев.

Мостът към квартал "Василико", който стана причина за отнемането на три човешки живота е под полицейска охрана от съображения за сигурност. Цялата конструкция се изследва подробно, за да се проектира и безопасното му възстановяване. Мостът на основния път от Бургас към Ахтопол, който също падна, вече е премахнат, а временният мост ще се изгради на трасе, което заобикаля основното.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на бедствието: Поклонение в Бургас пред загиналата съдийка и нейната дъщеря
Жертвите на бедствието: Поклонение в Бургас пред загиналата съдийка и нейната дъщеря
Франция срази Нова Зеландия на "Стад дьо Франс" в откриващия сблъсък на Световната купа по ръгби 2023
Франция срази Нова Зеландия на "Стад дьо Франс" в откриващия сблъсък на Световната купа по ръгби 2023