НОВИНИ

Какво е чувството да си сам насред океана?

Разказ на ветроходеца Павлин Надворни за околосветската регата

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 29.01.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

Какво е чувството да си сам насред океана, а най-близкото място с хора край теб да е в Космоса - Международната космическа станция?

Българският ветроходец Павлин Надворни може да каже, защото участва в околосветската регата "Глобал Соло Челиндж" - състезание, при което си сам на борда на лодката. Ето какво сподели той за “България в 60 минути” след като мина през точката Немо и е на път за нос Хорн.

Преди да отплава към нос Хорн и Южна Америка, Павлин Надворни гостува на семейство от Блъф Харбър, Нова Зеландия, където го открихме.

“Мястото е невероятно! Най-ценното нещо от тази принудителна спирка беше хората, с които ме срещна това спиране. Хората тук са невероятни. Общество, в което липсва отчужденост. За трети ден от една седмица насам съм в къщата на мой приятел, с когото се запознах и това ще бъде до живот. Децата му ме посрещат с прегръдки, идват да ме прегръщат за лека нощ, а аз съм непознат човек за тях от държава, която не бяха чували", разказва Павлин Надворни.

Домашният уют и красотата на сушата са в състояние да откажат повечето хора от влизане в неизвестността на океана. Това не се отнася, обаче, за Павлин Надворни, който говори със страст и радост за това, което го очаква. А то не е никак леко.

“Нос Хорн е легендарен, затова че е най-южната точка на Южна Америка. Много близо е до Антарктида, разделя ги проходът Дрейк. Условията могат да бъдат брутални! Да не говорим за ниските температури, да не говорим за средна височина на мъртвата вълна, върху която се наслагва и друга – около 9 метра", разказва пътешественикът.

По-неприятно от 9-метровата вълна може да се окаже самотата, която предлага откритият океан. Оказва се, че на Земята все още има място, на което да се почувстваш абсолютно сам.

“Много е трудно да си представиш в такъв един момент, че съществува различен свят от водата, която те заобикаля. В съвременния свят е много трудно човек да си представи, че има такива места, в които най-близкото човешко присъствие е Международната космическа станция. Така наречената точка “Немо”, която е най-отдалечената точка в океана от човешко присъствие", споделя Надворни.

Дните и нощите на вода се нижат бавно за ветроходеца. От лоши мисли го спасява работата покрай плаването. Павлин Надворни признава, че най-ценното на състезанието, в което участва е, че е успял да открие нещо ново за себе си.

“За първи път мога да кажа в живота си, се чувствам горд от себе си! За това, което с лодката успяхме да направим тук. И това е далеч от самохвалството! Просто това е едно вътрешно усещане за пълна удовлетвореност. И оттук нататък, споделял съм го и с най-близките си хора, не е проблем и публично, това което тръгнах да търся с участието – аз вече го получих! Оттук нататък е въпрос да се завърнем вкъщи", разказва пътешественикът.

Ветроходецът споделя, че самотното плаване в това състезание, е отключило в него още по-голяма привързаност към хората и желание да общува.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев е внесъл в Общинския съвет проектобюджета на столицата
Васил Терзиев е внесъл в Общинския съвет проектобюджета на столицата
Кабо Верде отстрани Мавритания и се класира за 1/4-финалите за Купата на африканските нации
Кабо Верде отстрани Мавритания и се класира за 1/4-финалите за Купата на африканските нации