НОВИНИ

Какво се променя след края на извънредното положение на 13 май?

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:00, 12.05.2020
25060
Чете се за: 01:40 мин.
Политика
променя края извънредното положение

Какви законови промени се въвеждат?


След края на извънредното положение на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър.

Предишният вариант на текста в Закона за здравето даваше тези правомощия на здравния министър. Извънредна епидемична обстановка може да бъде обявена при 8 ясни критерия и сериозна опасност за живота и здравето на хората от заразни болести, сред които и COVID-19.

  • Запазват се глобите за нарушения на мерките - Остават санкциите от 300 до 1000 лева при първо нарушение, и от 1000 до 2000 за повторно – например при неносене на презпазни маски в градския транспорт. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

  • Остава 14-дневната карантина при връщане в страната
  • Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места. Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

  • 60 дни неплатен отпуск за тази година ще се зачита за трудов стаж. Досега се зачиташе 30 дни неплатен отпуск годишно.

  • До 2 седмици ще стане ясно кога ще могат да отворят детските градини.

Какви санкции се запазват?

С промените в Закона за здравето, част от мерките, които важат по време на извънредното положение ще останат в сила още 2 месеца – до 13 юли.

Сред тях са възможността армията да има полицейски функции за проверка на хора, както и забраната да се налагат запори, която за общините ще е до края на годината.

Остават възможностите за онлайн заседания на държавни и местни органи и за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост.

Още 2 месеца ще е забранен износът на лекарства.

Остава и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.

Здравният министър ще може да разпореди задължителна изолация на болни от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и лица, влезли в България от други страни.

Какво е разрешено?

Със заповеди на здравния министър бяха въведени правила за работа на заведенията на открито – при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра.

Разрешена е работата на басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

Отново със заповед на здравния министър беше разрешено отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки. Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

***

На 13 май Европейската комисия се очаква да даде своите указания за туристическия бранш. Тогава ще стане ясно и какво ще се случи с пътуванията през следващите месеци.

Засега е забранено влизането на чужденци в страната.

Очакват се поне наполовина по-ниски цени на чадъри и шезлонги по морето. Според указанията, 20 квадратни метра плож на плажа трябва да бъдат отделени за един чадър с 2 шезлонга, които ще се ползват от двама души или от членовете на едно семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет държави осъдиха действията на Турция в Източното Средиземноморие
Пет държави осъдиха действията на Турция в Източното Средиземноморие
Китай изведе два спътника в орбита
Китай изведе два спътника в орбита