НОВИНИ

Какво точно решиха депутатите с вчерашното си гласуване за референдума срещу еврото?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:03, 08.07.2023
6537
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че референдум срещу въвеждане на еврото все пак трябва има. Според него, депутатите не са разбрали какво точно гласуват и всъщност са дали зелена светлина на допитването, без да се усетят.

Проектът на решение на правната комисия отхвърля референдума. При гласуването в зала именно това решение е отхвърлено от мнозинството, обяснява Костадинов. От ПП-ДБ са на обратното мнение - те смятат, че няма проблем с гласуването и волята на парламента против референдума е ясна.

В свой пост в социалните мрежи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов показва снимка на проекта на решение относно провеждането на референдума, с което се отхвърля провеждането му. Костадин Костадинов твърди, че това проекторешение е било отхвърлено от ПП-ДБ, ГЕРб-СДС и ДПС и според него това означава, че референдум ще има.

Костадинов обвинява юристите от ПП-ДБ, че не могат да подготвят и решение като хората. Смята, че в него са липсвали мотиви, което, само по себе си, го прави нищожно. Председателят на "Възраждане" изразява надежда, че сега, когато крайното решение е в ръцете на президента, той ще се съобрази с решението на НС да насрочи референдум.

Илияна Йотова: Прогнозирам, че ще има нов опит за обсъждане на предложението за референдум в НС

Вчера преди гласуването в пленарната зала председателстващият парламента Росица Кирова даде указания, съгласувани с председателя на 49-тото НС Росен Желязков.

"Да обясня за всички - гласуваме предложението на "Възраждане", на организаторите на референдума, което е неподкрепено от комисия. Тоест, който гласува "за", ще гласува за провеждане на референдума, който гласува "против", ще бъде против провеждане на референдума", каза тя.

Последва гласуване, а след това и прегласуване, поискано от "Възраждане". Резултатът показа и двата пъти, че предложението не е прието.

Антоанета Цонева: България не би продала ядрени реактори на Украйна на цена, по-ниска от тази, на която ги е закупила

Днес в "Денят започва с Георги Любенов" Атноанета Цонева от ПП-ДБ коментира, че проблем с гласуването няма и волята на парламента за референудам е ясна.

"Аргументите, които бяха представени и в правната комисия, и вчера в парламента, начинът по който протече гласуването, независимо, че това е решение, проекторешение не е било изчетено. Няма никакъв проблем по отношение изразяване на волята на Народното събрание какво смята по тази тема и оттук нататък ще се случи. Защото знаем намеренията пък на тези, които поддържат провеждането на референдум - ще гледа този въпрос Конституционният съд", каза тя.

Дали Конституционния съд ще бъде сезиран и от кого предстои да видим. На "Възръждане" не достигат необходимите 48 гласа за целта и трябва да търсят подкрепа от други политически сили в НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Пенчев остана 6-и на 1000 метра едноместен каяк на световното първенство за младежи
Иван Пенчев остана 6-и на 1000 метра едноместен каяк на световното първенство за младежи
България ще играе в Лигата на нациите при мъжете и през 2024-а година
България ще играе в Лигата на нациите при мъжете и през 2024-а година