НОВИНИ

Какво трябва да знаем: Мерки и ограничения у нас заради ситуацията с коронавируса (ОБНОВЯВА СЕ)

актуална информация мерки ограничения нас заради ситуацията коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 16.03.2020 (обновена)
87673
Чете се за: 16:22 мин.
У нас
    • Какви са правилата, които са валидни в момента?

    Преустановява се посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити места. Собствениците на домашни любимци ще могат да извеждат своите животни, но е забранено струпването на едно место.

    Органите на МВР ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите. Ще се пропускат лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Това ще се удостоверява с бележка от работодателя, медицински или документ за самоличност.

    По тношение на организацията извън областните градове мярката влиза в сила тази вечер в 00 часа. Препоръката е в рамките на два дни всички, които работят на места извън областните градове да получат своите бележки-уверение от работодателя, че работят на това място, за да може контролните органи да ги пропускат през пунктове.

    Призивът е към всички граждани е да спазват стриктно разпоредбите и да продължават да спазват дисциплината, което ще направи по-лесна работата на МВР, когато трябва да се издирват карантинирани и контактни лица по отношение на коронавируса.

    Забранява се на лицата до 60-годишна възраст хранителни магазини и аптеки всеки ден от 8:30 до 10:30 ч.

    Според заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13.03.2020 г. всички търговци могат да работят, стига да не се получава струпване на хора. В моловете ще работят само аптеките, заведенията за хранене с доставки по домовете, банки и застрахователи.

    Ето какво гласи заповедта:

    - Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

    - На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

    - Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

    - Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации.

    - Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

    - Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици.

    - Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

    - Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

    - Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

    Заповедта на здравния министър, както и актуална информация за ситуацията в страната, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.

    Ако мерките не дадат резултат, ще се дадат допълнителни указания.

    • Допълнителни мерки, свързани със ситуацията в страната:

    - МВР удължава до края на май валидността на личните документи с изтекъл срок, с изключение на задграничните паспорти.

    - До края на май се удължават изтичащите решения на ТЕЛК и НЕЛК.

    - До края на месец май се удължава и срокът за издаване на документите за автомобилите с газовите уредби.

    - Гъвкавo работно време и дистанционен труд могат да въвеждат работодателите като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на вируса COVID-19.

    - Ще бъде създаден специален режим, за да не се допускат опашки на гишетата в цялата страна. Гражданите може да използват и предлаганите от всяко звено електронни услуги.

    - Свижданията в социалните услуги в страната, особено в тези за възрастни, са забранени.

    - Препоръчват се повече от двама възрастни да не се събират на едно място на открито.

    - Правителството създава Координационен център към Националния щаб за борба с коронавируса.

    - От 24.00 ч. във вторник всички полети от и до Испания и Италия ще бъдат забранени. Българите в тези две страни, които искат да се приберат в родината, могат да го направят в следващите 48 часа. Всички, които пристигат от тези дестинации, ще бъдат поставяни под карантина.

    - Ликвидна подкрепа за бизнеса от страна на държавата, което означава, че държавата има възможност да подпомогне финансово малките и средни предприятия. Резервът в момента е 10 млрд. лв.

    - През Българската банка за развитие държавата има готовност да подпомогне бизнеса с финансови средства. И средства, за да не бъдат уволнявани служители.

    - До средата на годината се удължават сроковете за счетоводното приключване и отстъпки от местните данъци.

    - Разширява се обхватът на социалния патронаж към хора с увреждания, така също и към семейства и хора, които са под карантина заради контакт със заразени от Covid-19.

    • Мерки на правосъдното министерство

    - Да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства освен тези по наказателните производства;

    - Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан и във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители, частните съдебни изпълнители, като след приключване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват отделно;

    - Ограничаване на нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки, като Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на ограниченията и санитарно-хигиенните изисквания;

    - В затворите са забранени всички посещения, както и извеждането на лишените от свобода в обекти извън местата за лишаване от свобода.

    • Как ще плащаме сметките си?

    - ВиК операторите ще преустановят снемане на показания на битовите абонати. Мярката ще е до 29 март.

    - Потребителите трябва да направят самоотчет на водомерите и да го съобщят на ВиК операторите чрез интернет страницата, есемес или телефон, така че да се ограничи личният контакт между инкасатори и потребители. Където няма подаден самоотчет, ще се залагат и служебни резултати.

    - За да няма струпване на хора, се препоръчва на потребителите да плащат сметките чрез електронен превод, банково плащане, чрез "Български пощи", касите на ВиК-операторите или "Изипей".

    - В помещенията, където са касите, ще се допускат определен брой хора и ще се дезинфекцират.

    - Два пъти се увеличава срокът за плащане на сметките за ел. енергия.

    • Какво предстои за учениците?

    - Учениците започват дистанционно електронно обучение.

    - БНТ и МОН разработват учебна видеопрограма с уроци за най-малките ученици.

    - Засега няма нужда от удължаване на учебната година и промяна на датите на изпитите. Няма да има нулева учебна година.

    - При националните външни оценявания няма да се включва пропуснания материал.

    - В дистанционното обучение на учениците се включва и БНТ. БНТ2 и БНТ 4 ще излъчват видео уроци и образователни клипове за различните класове и възрасти.
    Това ще става всеки делничен ден - от 9:15 по български език и 10:15 по математика. Повторенията са от 13:00 и 14:00 часа.

    • Какви допълнителни мерки въвежда Столичната община?

    - От 17 до 29 март се отменя временно почасово платено паркиране в „синя“ и „зелена“ зони.

    - Картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично ще бъдат удължени без да е необходимо отиване до пункт на ЦГМ.

    - Продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт.

    - Преустановяват се плановите ремонти на ЧЕЗ и “Софийска вода”, които биха довели до временно спиране на ток и вода за гражданите на територията на Столична община.

    - Целта е да осигурим условия за оставане по домовете, включително и за работа от вкъщи, към която преминават все повече организации и фирми, които имат тази възможност.

    - Започналите планови ремонти ще се завършват, за да се бъде възобновено подаването на вода и ток в най-кратки срокове.

    • Какви са мерките и ограниченията заради COVID-19 в градовете извън София?

    - От 17 март се въвежда най-строга карантина в Банско.

    Въведени са следните мерки в Банско:

    • Забранява се влизането и излизането от града. До 20 ч. на 18 март всички с постоянен и временен адрес в Банско могат да се приберат в града;
    • Забранява се излизането по улиците на всички жители на града, без основателна причина. Позволява се единствено ползването на здравни пунктове, застрахователни пунктове, аптеки, хранителни магазини, банки, бензиностанции;
    • В града ще могат да влизат и излизат само доставчици на стоки от първа необходимост, електротехници, ВиК служители, медицински лица, пожарникари и т.н.
    • Всички автомобили, които влизат и излизат от Банско по време на карантината се дезинфекцират със специални препарати. На шофьорите и хората, които пътуват с тях се измерва температурата.
      Строгите мерки в града са за срок от 2 седмици.

    От Общинския кризисен щаб в Банско съобщават, че доставката на храни, медикаменти и стоки от първа необходимост ще става само през КПП на изхода на гр. Банско в посока към гр.Разлог под контрола на представители на РЗИ и БАБХ. За извършване на социалните дейности е създадена извънредна организация.

    Вижте повече в - Какви са ограниченията в Банско?

    - Кметът на община Белица въведе от 18.03 вечерен час и карантина за всички жители от общината, работили в курорта Банско. Всички, които са били в курорта до 13 март ще останат по домовете си 14 дни.

    Под пълна карантина е поставена ромската махала в Белица, където живеят хиляда души.

    Въведеният вечерен час е за всички жители и пребиваващи на територията на общината. Хората не могат да напускат домовете си след 20 часа вечерта до 6.00 сутринта на следващия ден.

    - Някои от по-големите областни градове въведоха свои мерки на местно ниво за справяне със ситуацията.

    Обобщена информация за взетите мерки в конкретните градове.

    • Какво се променя по българските граници?

    - Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 25 март временно се забранява влизането и преминаването през територията на Република България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от следните държави: Федерална Република Германия, Република Ангола, Република Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Кралство Белгия, Обединени арабски емирства, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Алжирска народно-демократична република, Република Джибути, Република Чад, Чешка република, Китайска народна република, Кралство Дания, Доминиканска република, Република Еквадор, Екваториална Гвинея, Кралство Мароко, Република Кот д'Ивоар, Република Филипини, Република Финландия, Франция, Република Гватемала, Република Корея, Грузия, Република Индия, Кралство Нидерландия, Република Ирак, Ислямска република Иран, Ирландия, Кралство Испания, Кралство Швеция, Конфедерация Швейцария, Италия, Република Камерун, Канада, Черна гора, Република Казахстан, Кения, Република Колумбия, Република Косово, Емирство Кувейт, Република Северна Македония, Република Латвия, Ливанска република, Унгария, Арабска република Египет, Монголия, Република Молдова, Мавритания, Федеративна демократична република Непал, Република Нигер, Кралство Норвегия, Република Узбекистан, Панама, Република Перу, Република Полша, Република Португалия, Република Словения, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Судан, Кралство Саудитска Арабия, Тайван, Тунис, Украйна, Султанат Оман, Хашемитското кралство Йордания. Забраната е в сила до изричната отмяна на заповедтта.

    - Въздушното ни пространство в момента е затворено за полети от Италия и Испания.

    - От 00:00 ч. на 18.03.2020 г. временно се забранява влизането на територията на Република България на лица, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Великобритания, Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

    Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат на границите на страната от посочените страни, се поставят под карантина за 14 дни. За чужди граждани - водачи на тежкотоварни автомобили, които влизат на територията на България от горепосочените страни, се прилага следната мярка: влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване не може да надвишава 24 часа.

    - Границите остават отворени, но редица европейски държави въвеждат различни ограничения.

    - Засилва се контролът по границата.

    - Органите на граничния контрол ще съдействат на гражданите за попълването на анкетни карти при влизане в страната. Целта е да се избегне подаването на невярна или нечетливо изписана информация, в това число телефонни номера и адреси. Последното е необходимо, за да бъдат улеснени служителите на вътрешното министерство и здравните власти, които имат ангажимент по издирване и установяване на контактни лица.

    - С друга заповед Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи.

    - От полунощ на 19.03 Турция затваря границата си за чужденци с леки коли, микробуси и автобуси. Ще пропускат само турски граждани, съобщи Гранична полиция. Товараните автомобили ще могат да минават само през пунктовете Капитан Андреево и Лесово. Шофьорите на тирове, които са граждани на 19 рискови държави задължително ще бъдат държани в 14 дневна карантина и ще бъдат пускани в Турция само след тест за коронавирус. Българите не са сред тях.


    - Северна Македония също затваря границите си за влизане на чужденци с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани ще се пропускат да влизат в родината си само пункт Гюешево. Тези, които искат да излязат от Северна Македония ще могат да го направят също само Гюешево. Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта в двете посоки.


    - Сърбия затваря всички ГКПП за граждани от 9 часа на 20 март

    Сърбия затваря абсолютно всички свои ГКПП за влизане на граждани на нейна територия. Мярката влиза в сила от 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско) на 20 март и не важи за товарни камиони. В изказване на президента на страната Александър Вучич тази вечер официално бе заявено, че от утре сутрин "се затварят всички гранични пунктове за влизане на пътници, които пътуват с автомобилен, железопътен и речен транспорт. Освен товарните камиони никой няма да може да влезе на територията на Сърбия". По-рано днес по-линия на сътрудничеството между ГКПП на българо-сръбската граница бе получена информация, че се очаква затваряне на ГКПП за влизане и излизане от Сърбия. Днес през целия ден консул от Генералното консулство на Ниш бе на място на ГКПП Калотина-Градина за оказване на съдействие на български граждани. Опашката от камиони за влизане в България е повече от 15 километра. Утре българските дипломати отново имат готовност да окажат съдействие на място на български граждани в случай на възникнала необходимост.

    - Румънските гранични власти от 14.03.2020 г. са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от рискови в епидемиологично отношение страни, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението.

    - На границата с Република Гърция трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове.

    • Може ли да пътуваме извън граница?

    - Министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед, с която до 13 април се преустановят всички действия по Закона за туризма - основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм с цел екскурзии, както входящ туризъм и допълнителните дейности, свързани с това.

    От Външно министерство призовават българските граждани да се въздържат от пътувания извън или към България освен при крайна необходимост, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина.

    Те могат да следят мерките и ограниченията за придвижване в 90 държави по света на сайта на МВнР .

    При необходимост от съдействие гражданите могат да се свържат на денонощните телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес crisis@mfa.bg

    Белгия – Границите са отворени, но не се препоръчва пътуване освен при неотложни обстоятелства. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Белгия. На практика обаче няма компании с готовност да извършват превози. Въведени са ограничителни мерки за гражданите от 18 март до 5 април, включително. Въведен е ограничителен режим за износ на санитарни, хигиенни и защитни средства.

    Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина.

    Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

    Люксембург - няма въведени ограничения за влизане и излизане, но настоятелно се препоръчва да не се пътува освен по неотложни причини. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург.

    Швейцария – В сила е извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания. Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения. Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността. Има открита безплатна гореща телефонна линия за населението на трите национални езика и английски +41 58 463 00 00, ежедневно от 8:00 до 18:00 ч. , както и гореща телефонна линия на трите национални езика и английски +41 58 464 44 88, ежедневно от 8:00 до 18:00 ч.

    Полша - Министерството на външните работи на Република Полша призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими. На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша. Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути - Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

    Литва - На този етап са прекратени международни железопътни превози. Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават. По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

    Канада - От 12:00 ч. на 18.03.2020 влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада, с изключение на: хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада.

    Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада . На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета.

    От 00:01 ч. на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната: Торонто – летище „Лестър Пиърсън"; Монреал – летище „Пиер Трюдо"; Летището във Ванкувър; Летището в Калгари. Полетите между САЩ и Канада остават.

    Турция - Към настоящия момент в режима на работа на летище Истанбул не са въведени съществени изменения. Регулярните полети до летищата в София и Варна продължават да се изпълняват. Турските авиолинии работят при стриктно изпълнение на разпоредбите на Министерство на здравеопазването. На полетите от летище Истанбул до рискови държави (към настоящия момент като такива се определят Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея) се допускат само граждани на съответните държави, както и такива от трети страни, които притежават разрешение за пребиваване в съответната държава. На полетите до Турция се допускат единствено турски граждани и чужденци, които притежават разрешение за пребиваване на територията на Турция. В случай на установен рисков пътник (гражданин на рискова държава или такъв, който е пребивавал на нейна територия в последните 14 дни) на летище в чужбина, същият не се допуска до самолета. Към настоящия момент въведените ограничения за движение през сухопътните ГКПП с България не се отнася и не се прилага спрямо полетите от и до България.

    Гърция - С решение на правителството се въвежда временна забрана за влизане в Гърция и акостиране в гръцките пристанища на всякакъв вид частни плавателни съдове за морски отдих, независимо от дестинацията, от която пристигат, както и слизането на пътниците им на гръцка територия. Забраната е в сила от 19 март 2020 г. до 19 април 2020 г. Забранява се събирането на обществени места, на открито или на закрито, на групи от хора от 10 или повече души едновременно. Нарушаването на забраната се наказва с глоба от хиляда евро. Строго се препоръчва на гражданите да ограничат излизанията си и движението по улиците до минимум, като останат по домовете си. На всички ГКПП на влизане в Гърция гръцките гранични служители предупреждават пътуващите за задължителната 14 дневна домашна карантина. Към момента се пропускат нормално и пътници и товари. Очаква се гръцките компетентни органи да въведат промени от утре 20 март 20 г., в следствие на ситуацията с разпространението на коронавируса в гр. Банско.

    Република Северна Македония – Към 19 март 2020 г. е преустановена работата на летище Охрид. ГКПП на Република Северна Македония с България - Делчево – Станке Лисичково и Ново Село – Златарево, пропускат само товарни автомобили, превозващи стоки. ГКПП на Република Северна Македония с Албания - Свети Наум, Стение и Охрид – Поградец не работят. ГКПП на Република Северна Македония с Гърция – Богородица – Евзони, Меджитлия – Ники и Стар Дойран не работят.

    Черна гора – Считано от 18 март 2020 г. е въведен нов пакет от мерки за борба с COVID-19. Преустановява се работата на търговски обекти, с изключение на аптеки и хранителни магазини, магазини, продаващи хигиенни продукти и бензиностанции. Държавата гарантира доставките на предпазни средства и дезинфектанти, продавани от дрогерии, и предоставянето им на разположение на обществената здравна система. Препоръчва се на хронично болни пациенти и лица над 65 години да останат по домовете си. Доставка на храна, лекарства и други необходими материали ще бъде осигурена чрез Червения кръст. -Таксиметровите услуги са спрени и всички магазини са затворени, с изключение на тези, които продават храни, напитки, моторни горива, хигиенни продукти, храни за животни и аптеки.

    Косово - На чуждестранни граждани, може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина за влизането, т.е. ако живеят или работят в Косово. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит"-ГКПП „Гюешево"- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре"-ГКПП „Калотина"- София). Към момента всички ГКПП от посочените маршрути практически не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

    Хърватия – На ГКПП на Хърватия със Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Унгария се пропускат всички видове МПС-та за български граждани. Отправя се препоръка за преминаването на тежко-товарни МПС-та, които влизат/излизат в и от Хърватия за разтоварване/товарене на стока да преминават през следните ГКПП на Хърватия с нейните съседни държави:

    - Босна и Херцеговина през ГКПП Славонски Шамац, Стара Градишка, Каменско, Винаяни Дони и Нова села.
    - Черна гора през ГКПП Карасовичи.
    - Сърбия през ГКПП Баяково и Ердут.

    Словения – От полунощ на 20 март 2020 г. влизат в сила следните правила: Всички лица, които искат да влязат от Словения в Австрия, ще трябва да притежават медицинско удостоверение на немски или английски език относно тяхното здравословно състояние. To трябва да удостоверява, че направеният им тест за коронавирус е отрицателен. Здравният сертификат трябва да е издаден до четири дни преди влизането в Австрия. На лице, което не може да представи такъв здравен сертификат, ще бъде отказано да влезе в Австрия. От 00:00 часа на 19 март 2020 г. идващите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при граничните пунктове - Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще са отворени през цялото време. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. На българските граждани се препоръчва да преминават при граничния пункт Vrtojba. Също така е желателно да се снабдят с достатъчно храна и напитки, както и да заредят бензин на последната италианска бензиностанция преди словено-италианската граница. Преминаването става след дълго чакане.

    Австрия – Считано от 19 март Австрия въведе строг контрол на граничните си пунктове с Германия и Словения. Тази мярка се очаква да продължи до 24.00 ч. на 7 април 2020 г. Пътуващи граждани, желаещи да влязат на австрийска територия трябва да представят медицинско свидетелство - молекулярно-биологичен тест, не по-стар от 4 дни. Изключение се прави само за австрийски граждани и граждани с адрес по местоживеене в Австрия, като всеки един от тях подписва декларация за незабавно самокарантиниране през следващите 14 дни. Транзитно преминаване през австрийска територия (без спиране за отдих) е позволено само в случай, че може да се гарантира и напускането й. Транспортът на стоки и граничните работници биват по изключение допускани през границата, но след извършване на здравна проверка на място.

    Великобритания - по информация на транспортната компания, обслужваща британската столица, лондонският обществен транспорт ще бъде силно редуциран, зарази разпространението на коронавируса. Днес се затварят около 40 станции на метрото, а от утре се спират нощните метролинии и линията "Waterloo & City", която представлява линия-совалка с две станции, свързващи гара "Ватерло" и Лондонското сити. /Станцията позволява на хора от близката до Лондон провинция удобно да ходят на работа в Ситито, т.е. мярката цели да принуди повече служители във финансовата индустрия да работят от вкъщи./ Силно ще бъде ограничен и автобусният транспорт.

    Други промени, засягащи транспорта във Великобритания:

    • Влаковете на жп-превозвача Northern Trains ще работят с разредени интервали по 12 линии в Северна Англия, вкл. между Ливърпул и летище „Манчестър", от Шефилд до Нотингам, между Лийдс и Харогейт, както и от Нюкасъл до Карлайл;
    • TransPennine Express, оператор на междуградски жп-линии в Северна Англия отменя почти 60 влака от днес поради намалено търсене. Това ще засегне редица линии, вкл. Единбург-Манчестър.
    • Най-натовареният жп-оператор South Western обявява, че ще отменя влакове с много кратко предизвестие поради увеличаващ се брой машинисти, кондуктори и друг персонал, който поради симптоми се самоизолира;
    • Спалният влак от Лондон-Падингтън до Пензанс (Корнуол), опериран от Great Western Railway, се спира от събота;
    • Най-големият оператор на междуградски автобуси National Express редуцира услугите си с 80%. В някои райони се въвежда неделно разписание всеки ден, а в други – коледно разписание.


    Кипър – считано от 21 март 2020 г. за период от 14 дни, се забраняват всички граждански полети от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство, Гърция. Разрешават се полетите към Кипър за прибиране на граждани, които желаят да напуснат страната, при условие, че на пристигане полетите са без пътници. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

    Русия - от 20 март Русия ще ограничи полетите до САЩ, Великобритания и Обединените арабски емирства. В Санкт Петербург са забранени събития и събирания с повече от 50 присъстващи, както и всички спортни и културни мероприятия. През март „България Еър" ще осъществява полети до България на 20, 22, 27 и 29 март. "Аерофлот" също ще осъществява полети до България, но няма да бъде всеки ден и не могат да бъдат посочени конкретните дати, защото не се изключва тяхната отмяна. Сухопътните граници са затворени, като засега забраната за преминаване не обхваща дипломатическите мисии и свързани с тях превозни средства, шофьорите на международен транспорт и други категории лица, за които е информирано по-рано. Към настоящия момент няма български туристи на територията на Руската федерация.

    Катар – транзитните полети през летище Хамад в Доха, Катар се изпълняват и са възможни.

    Австралия – забраняват влизането в страната на чужди граждани. Влизане ще се допуска само на граждани и жители на Австралия, които след пристигане, ще са задължени да се самоизолират за 14 дни. Мярката е в сила, считано от 21:00 ч. местно време на 20 март 2020 г. бяха обявени мерки, с цел препятстване на паническото изкупуване на хранителни продукти, медикаменти и санитарни материали, като ще бъдат въведени ограничения на броя продукти, които всеки човек може да закупи.

    Нова Зеландия - считано от 23:59 ч. местно време, на 19 март 2020 г. се забранява влизането на чуждестранни граждани на територията на Нова Зеландия. Мерките са въведени във връзка с направените изводи, че вирусът, на този етап, се разпространява най-вече от лица, пристигащи отвън.

    Български граждани, планиращи прибиране в България от двете страни, следва да се възползват максимално бързо от наличните към момента полети. В следващите дни/седмици се очаква редица авиокомпании да намалят драстично полетите си до Европа от Австралия и Нова Зеландия.

    На телефон 112 можете да получите отговар на всички въпроси за въведените ограничения заради коронавируса.

    • Какво е Социален патронаж?

    Софийското общинско предприятие "Социален патронаж" ще подпомага възрастните хора, които живеят сами или имат заболявания, в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса.

    По заявка и със средства на възрастните хора служители на социалния патронаж ще им доставят лекарства, хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Олга Куриленко се е заразила с коронавирус
    Олга Куриленко се е заразила с коронавирус
    Градският транспорт във Варна се движи по делничен график
    Градският транспорт във Варна се движи по делничен график