НОВИНИ

Калофер се прекланя пред делото на Ботев и паметта на героите

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 02.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Отбелязваме 144 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета.
Заради пандемията много от възпоменателните прояви в страната бяха отменени. Годишнината обаче се отбелязва в родния град на Ботев - Калофер, където на посещение са президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Минути преди 12 ч бяха поднесени венци и цветя от президента, вицепрезидента, министър-председателя, народни представители, политици, кметове на различни населени места.

Президентът проведе среща с кмета на Калофер Румен Стоянов и посети Националния музей "Христо Ботев", където се съхраняват и единствените останали лични вещи на поета– писалищни принадлежности и джобен часовник.

Поклонението пред делото на поета-революционер е при строги мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса.

Румен Радев, президент на Р България: Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно може да осъзнаем техният смисъл и сила. Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите? Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче, за да мълчим, а да се извиняваме, да градим и да пробуждаме.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"По пътя на Ботевата чета" – с колело от Козлодуй до Околчица
"По пътя на Ботевата чета" – с колело от Козлодуй до Околчица
България почита саможертвата на Ботев за свободата на България
България почита саможертвата на Ботев за свободата на България