НОВИНИ

Камен Калев пред БНТ: Чест и голямо признание е да бъдем част от Официалната селекция на Кан

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:59, 04.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Ново постижение за българското кино. Филмът "Февруари" на Камен Калев е в Официалната селекция на Кан.

Въпреки че 73-тото издание се отменя заради COVID-19, от фестивала решиха да оповестят филмите, привлекли вниманието на водещи селекционери.

Дълго очакване, изолация, но успехът не закъснява. Новият филм на Камен Калев беше представен пред експерти от пет континента в онлайн изданието на "София Мийтингс". А после идва и новината, че "Февруари" е селектиран в основната програма на Кан. В почетния списък с 56 филма, българският режисьор се нарежда до имена като Франсоа Озон, Фернандо Труеба и Стив Маккуин.

Камен Калев: Това е най-престижният фестивал в света, с най-труднодостъпната селекция. За нас е чест и голямо признание да бъдем част от нея.

Г.Крайчовска : Но тази година няма да има реален фестивал, селекцията е направена. Натъжи ли ви това, че екипът няма да мине по червения килим?

Камен Калев: Много дълго чакахме, до вчера до излизането на новината искахме най-много да сме част от селекцията. Сега започваме да искаме и това, което нямаме. Ние имаме девиз на филма "Всяко зло за добро". Тази година е по-специална. Вярвам, че тя ще се запомни по друг начин и искрено се надявам филмът да получи по-различен старт от обикновените премиери в Кан.

Филмът е вдъхновен от истински истории, свързани с дядото на Камен Калев. Преоткрива емоциите и местата, свързани с тях. А докато снима, се ражда и синът му Андрей.

Камен Калев:Героят по естествен начин преживява сегашното, стои в сегашно време и посреща пътя, който му е определила съдбата без конфликт в него и без да съжалява.

Очакваме героите на "Февруари" тук - на големия екран и пожелаваме на филма много фестивални успехи, както казват от екипа "Всяко зло за добро".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха лятната сцена в парка зад НДК
Отвориха лятната сцена в парка зад НДК
Премиерът инспектира строежа на обходния път на Габрово
Премиерът инспектира строежа на обходния път на Габрово