НОВИНИ

Каракачанов: Атанас Запрянов не е задържан под домашен арест

Николай Минков
от Николай Минков
14:39, 09.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
каракачанов атанас запрянов задържан домашен арест

Военният министър обясни, защо военна прокуратура участва в акцията в президентството.

"Военна прокуратура на практика работи по Закона за съдебната власт. Те са военна прокуратура, тъй като съдиите и прокурорите във военно-съдебната система са с военни звания. Но те работят по Закона за съдебната власт, а не по Закона за министерство на отбраната", каза той.

Каракачанов заяви още, че не знае дали намерените документи в касата на "Дондуков"2, съдържащи държавна тайна са свързана с военните.

"По линия на президентството, когато те са се интересували от нещо, което се е случвало в МО ние сме получавали писмено запитване и според правомощията, които имаме и правомощията по Закона за отбраната и въоръжените сили, сме отговаряли също в писмен вид. Така че аз не мога да ви кажа за какво става дума.

По повод в съобщението на прокуратурата, че единият от задържаните под домашен арест е с инициали, съвпадащи с лице от неговия екип, Каракачанов отговори така:

"А.З.- говорите за зам.-министър Атанас Запрянов ли? Той беше "задържан", но днеска е в парламента, тъй като се гледаше Закона за военното разузнаване и трябваше цял ден да бъде в парламента. Не знам да е бил задържан. С маска цял ден в парламента беше човекът. Даже не знам дали е пристигнал и на комисията. Тука е на комисията. Да."

Според вицепремиера е редно държавният глава да носи отговорност за НСО.

"Президентът по закон назначава и освобождава шефа на службата, така че в края на краищата той ще има и прекия контрол върху неговата дейност. Така че, може би решението, което се взе, част от охранителните функции на някои персони да се поемат от МВР, е правилното решение. Но, ако бъдем обективни, всеки едни, който е заплашен с нещо, би следвало да бъде охраняван от НСО. Аз самият не се чувствам заплашен и вече - колко -5,6 г. не ползвам НСО", каза Каракачанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България подготвя дело пред Съда на ЕС срещу Пакета "Мобилност"
България подготвя дело пред Съда на ЕС срещу Пакета "Мобилност"
Еврогрупата решава до дни дали да пусне България и Хърватия в чакалнята на еврозоната
Еврогрупата решава до дни дали да пусне България и Хърватия в чакалнята на еврозоната