НОВИНИ

Караниколов: Не търсете конфликт в кабинета

караниколов търсете конфликт кабинета
bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 21.05.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Политика

Не търсете конфликт в правителството. Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерски съвет.

В сряда бюджетната комисия одобри на първо четене 9% ставка за ресторанти и хотели въпреки възраженията на финансовия министър. В позиция от ведомството на Владислав Горанов пък предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета.

Ако аз бях министър на финансите и аз щях да дам такова становище. Негова работа е да съхранява държавния бюджет, коментира днес Караниколов в отговор на журналистически въпрос.

Той каза, че подкрепя по-ниското ДДС като временна мярка за сектора, който понася най-сериозно поражение от пандемията. Според икономическия министър обаче не е редно лавинообразно и други сектори да искат по-ниска ставка или да не плащат ДДС.

От своя страната министърът на туризма Николина Ангелкова пък посочи, че възстановяването на туризма ще отнеме много дълго време, до 2-4 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучват щамовете на коронавирус у нас, за да се обясни по-ниският брой заболели и починали
Проучват щамовете на коронавирус у нас, за да се обясни по-ниският брой заболели и починали
Силна гръмотевична буря удари в Козлодуй късно снощи
Силна гръмотевична буря удари в Козлодуй късно снощи