НОВИНИ

Карантина на остров: Българин прекарва пандемията изолиран на Филипините

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:48, 01.04.2020
11106
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Във времена, когато близо 1,5 млрд. души на Земята живеят в режим на изолация, един българин се оказва откъснат от света на остров, на който го заварва карантината. Той обаче приема това отшелничество като шанс.

Палаван е един от общо над 7 600 филипински острова. Според някои престижни класации, най- красивият. Мартин Маждраков пристига с намерение да остане една седмица. Но пандемията променя драстично всички планове.

Мартин Маждраков: Още на летището като тръгнах за насам, ми казаха, че има вероятност да спрат всички вътрешни полети и повечето чужденци се отказаха и се бяха уплашили, но аз си казах: какво пък толкова сега... това ми е шансът .... каквото ми е дошло, това ще видя.

Мартин е на острова вече 18 дни. Не е ясно още колко. Планът му е "каквото стане". На острова всички взети проби за COVID -19 са отрицателни. Но мерките са строги. Не може да излезе извън селото, в което се намира.

Мартин Маждраков: Още първия ден, на летището, веднага ми премериха температурата. Имаше медицински екип, военни. Но всички се държаха много любезно. И оттогава започнаха полека лека да затягат мерките. Нямаш право да излизаш на улицата изобщо. Глобите, ако те хванат на улицата, са с равностойност 1000 евро и това за местните са много повече пари отколкото за нас, при положение, че тук заплатите са 60 -100 долара.

Българинът е отседнал при испанец, чийто дом е част от верига за споделено настаняване. Успяват да се снабдяват с храна, но казва, че могат да изкарат и месец на ориз.

Мартин два пъти е минавал проверка от въоръжени с автомати постове, при които се мери температурата.

За да можем да разговаряме, Мартин влиза във водата. Връзката с интернет е възможна само на точно определено място.

Мартин Маждраков: Аз се намирам на 200 метра навътре в морето, ето там е брегът, може да видите. Трябва да вляза вътре в морето, за да може да имам интернет. Сега в момента е прилив, когато е отлив се възползвам и вземам един стол и компютъра и си работя вътре в морето. Но това няма как да стане сега в момента. Но прилива и отлива всеки ден се преместя и каквото дойде утре - това е.

Във Филипините с население над 100 милиона, заразените са над 2300, а починалите - 96. Местните хора не са притеснени.

Мартин Маждраков: Хората са усмихнати. И то при положение, че те вече от две седмици, тъй като всички хотели са затворени, няма чужденци, няма никой, те нямат работа от две седмици, нямат и пари, защото те тук живеят малко ден за ден, носят им храна от правителството - основни неща - консерви и ориз, но те не се притесняват, те са усмихнати. По-честни, по - добри, парите не са толкова важни за тях, те гледат да изкарат деня, усмихнати са, по-добри хора са. Не искам да правя такива сравнения, но тук има много положителна енергия.

Засега Мартин няма възможност, но и не бърза да се прибира.Успява да управлява бизнеса си от там и се радва се на възможността да общува с местните хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снеговалежите продължават и през нощта
Снеговалежите продължават и през нощта
Пенсиите ще се изплащат от 7 до 16 април
Пенсиите ще се изплащат от 7 до 16 април