НОВИНИ

Католическата общност у нас очаква Великден, службите ще са онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 11.04.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Общество

Католическата общност у нас очаква Христовото Възкресение. Преди малко започнаха празничните литургии. Заради епидемията от COVID-19 обаче в храмовете са само свещеници и църковни помощници. Службите се предават онлайн, за да могат да стигнат до домовете на вярващите.

Католическата общност у нас последва призива на Ватикана. Хората са по домовете си и трепетно очакват да се поздравят тази вечер с Христос Възкресе.

Липсата на хора в храмовете е причината от ритуалите да отпадне запалването на пасхалния огън, което по принцип се случва пред катедралите във всяка енория. Литургиите започнаха направо с влизането с пасхалната свещ в храма.

Свещеникът трикратно провъзгласява: „Светлина Христова".Интересното е, че в католическата църква по време на Великия пост хористите не пеят „алелуя".

Тази вечер обаче за първи път те ще произнесат: „алелуя - възкръсна Господ". Всъщност, за да се спазва нужната дистанция и хоровете в храмовете със силно намален състав.

В храма в село Житница, например от 20 човека в хора, тази вечер са не повече от пет. Сред тях е и Милко Петров, който свири на църковния орган.

Милко Петров, музикант: Не бих казал, че празните храмове са повод за тъга в душата, защото нашите църкви се превърнаха в телевизионни студия. И благодарение на това нашите домове пък се превърнаха в църкви. Физически църквата е на едно място, а всъщност литургията, молитвата се случва в домовете. И може би това е и моята препоръка сега за великденските празници, които предстоят за нашите събратя православните: направете от своите домове храмове и се молете чрез телевизията.

Всяка енория в Софийско-Пловдивската католическа епархия има своя фейсбук страница, на които тази вечер, а и утре, могат да бъдат проследени всички великденски Богослужения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евреите посрещат Пасха със затворена синагога
Евреите посрещат Пасха със затворена синагога
Националната аптечна камара защити председателя на Българския фармацевтичен съюз
Националната аптечна камара защити председателя на Българския фармацевтичен съюз