НОВИНИ

Католическата общност у нас празнува Великден

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 12.04.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Общество

Днес е и католическият Великден. За първи път Възкресението Христово беше посрещнато със затворени храмове.

Вярващите останаха по домовете си и наблюдаваха празничните литургии само онлайн.

Без запалването на пасхалния огън и с празни храмове посрещнаха този Великден вярващите от Софийско-Пловдивската епархия. И днешната празнична литургия премина при закрити врати. Хората си бяха вкъщи, около празничната трапеза, и следяха всеки миг от онлайн посланията на духовните водачи.

В пловдивската енория не помнят някога да са посрещали с празни храмове победата над смъртта. Възкресението Христово. В катедралата „Свети Лудвиг" за тази великденска служба бяха само епископът и двама министрантни.

Монсеньор Георги Йовчев - епископ на Софийско - Пловдивска епархия: Христос Възкръсна, също и ние трябва да влезем в тази реалност. Да излезем от стария човек и да се облечем във новия според Христовото възкресение, което е неповторимо.

Всяка енория от епархията има своя фейсбук страница, от която до домовете на вярващите достигнаха молитвените слова на свещениците.

Милена Павлова: Получихме празничния благослов онлайн от нашите свещеници. Продължаваме да празнуваме от вкъщи заедно с нашите семейства.

Разпространението на коронавируса не успя да промачи родостта от Христовото Възкресение за католиците от най-голямата общост у нас - тази в град Раковски.

Отец Ивелин, свещеник в църквата „Пресвето сърце Исусово" - Раковски: Ето, че Исус на кръста понесе дори и страдащите от коронавирус. Но ето, че нашата болка, нашето страдание имат своя край. Радостта отново победи.

Серафима Чонкова: Успяваме да изживеем по-различен, но и по-специален за нас Великден - Великден на смирението, на духовността и на любовта.

Гинка Чулева: Да, в този момент цъквите са празни, но пък нека не забравяме, че в деня на Възкресението гробът също беше празен, а до днес Исус живее в сърцата ни.

Въпреки кризисните мерки интернет пространството помогна посланията на свещениците и сестрите от манастира „Свети Елисавета" да стигнат до всеки дом и всяко сърце.

Католическите църкви в епархията ще излъчват онлайн всички служби и литургии и по време на цялата пасхална седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният щаб и лекарите с предупреждения заради неспазването на мерките (ОБЗОР)
Националният щаб и лекарите с предупреждения заради неспазването на мерките (ОБЗОР)
Как вярващите отбелязаха Цветница в условията на извънредно положение?
Как вярващите отбелязаха Цветница в условията на извънредно положение?