НОВИНИ

Катя Сунгарска: Хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 05.07.2020
6546
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Тези статистически данни, които ни заливат от рано, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот. Имам лични опасения, че тази статистика ще си остане само статистика и хората започват да не прозират, че зад всяка една цифра стои човешка съдба.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя разказа, че всеки ден се извозват хора, които са с положителни тестове или хора, които имат съмнение, че са заразени. Увеличили са се и ПТП произшествията.

Какво се случва, когато получат обаждане със съмнения за COVID-19?

"Когато става въпрос за COVID където и да е в София, екипът се връща в централата, облича се в защитни облекла и след това отива на адреса, взима пациента и го откарва в болницата, оттам се връща пак в централата, обеззаразява се, както и линейката, което отнема около 45 минути до час. При нашия тежък кадрови дефицит това е огромно предизвикателство", разказа Сунгарска.

"Някои хора не ни дават точна информация, те казват, че имат проблеми със сърцето, с кръвното, имат болки в гърдите, а като отиде екипът на място необезопасен, той се сблъсква със симптомите на коронавирус - температура, втрисане и т.н", допълни тя. И призова хората да бъдат максимално прецизни, за да могат да защитават екипите и те да не стават заразоносители.

В Спешната помощ в София работят 13, 15 до 18 екипа. "За такъв обем град минимумът на минимумите е 80 екипа", уточни Сунгарска.

Говорителят на Спешна помощ разказа и за своя колега, починал в борбата със заразата. "Няколко дни лежи вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде. Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи".

Тя обясни, че подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста", заяви говорителят на Спешната помощ.

И допълни: "Това беше едно момче, което сега на 26-и щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба".

Още от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелският авиопревозвач "Ел Ал" прекрати всичките си полети заради COVID-кризата
Израелският авиопревозвач "Ел Ал" прекрати всичките си полети заради COVID-кризата
Денят на независимостта в САЩ премина под наслов "Поздрав за Америка"
Денят на независимостта в САЩ премина под наслов "Поздрав за Америка"