НОВИНИ

Кипър въвежда задължителен корона паспорт за църкви, курорти и молове

кипър отваря врати ваксинирани британски туристи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:17, 07.05.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

За посещение на църкви, кина, театри, търговски центрове и молове, фитнес центрове, танцови училища, старчески домове, хотели и курорти, казина и конференции от понеделник в Кипър е задължителен корона паспорт.

Документ, с който гражданите да покажат отрицателен резултат от бърз или PCR тест, направен през последните 72 часа, ваксинация с поне една доза или потвърждение, че сте преминали COVID-19 през последните 6 месеца.

Задължителното използване на корона паспорта не се отнася за фризьорски и козметични салони, пазари, аптеки, пекарни, месарници, плажове.

Двуседмичната строга карантина, въведена на 26 април, се премахва в понеделник, като по този начин се отварят икономическите и социални дейности за гражданите, но съгласно правила и протоколи.

Министърът на здравеопазването на Кипър Константинос Йоану подчерта, че контролът дали гражданите имат необходимите сертификати ще се извършва само от полицията или компетентните органи, а не от отговорните в бизнеса и районите, където корона паспортът е задължителен и каза, че това е временна мярка в преходния период.

Той обясни, че до 1 юни ще има постепенно облекчаване на мерките на няколко фази, "за да се даде повече време за стабилизиране на епидемиологичната картина, като същевременно се ускорят ваксинациите" и подчерта, че целта е над 60% от населението до края на юни да бъде имунизирана с поне една доза.

Границите на Австралия могат да останат затворени до края на 2022 година

Кипър се връща към нормалността, откритите тераси на заведенията за обществено хранене ще бъдат отворени отново, разрешени са събирания до десет души, както на открито, така и в домовете, задължителното изпращане на SMS съобщения за движение на граждани ще бъде премахнато, а комендантският час ще бъде от 23.00 часа.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването на Кипър, към 4 май са извършени 307698 ваксинации, от които 235 919 или 31,9% са получили първата доза, а 71779 (9,9%) са напълно ваксинирани.

От началото на пандемията в страната са регистрирани 68442 случая на COVID-19, а общо 328 души са починали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Грозданов: Надявам се на място в шестицата в Лигата на нациите
Алекс Грозданов: Надявам се на място в шестицата в Лигата на нациите
Азар се извини на феновете на Реал
Азар се извини на феновете на Реал