НОВИНИ

Кирил Петков: Нужен е консенсус и с опозицията по въпроса за Северна Македония

кирил петков нужен консенсус опозицията въпроса северна македония
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 23.05.2022
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

"За отпадане на ветото за начало на преговори за ЕС на Северна Македония може да се говори само, когато МВнР представи последните резултати по прогреса между двете страни, ние се съберем на КСНС и ги обсъдим, включително с опозицията и представители на службите, обединим се около тях и после по въпроса се произнесе и парламента. И само, когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да направим тази стъпка. Иначе всичко друго се използва за вътрешнополитически цели"

Това заяви премиерът Кирил Петков в отговор на журналистически въпроси след аудиенцията на българската делегация при папа Франциск. По думите му е необходимо широко съгласие по този въпрос, обхващащо и опозиционните партии.

"За някои неща има ясни червени линии, които трябва да съществуват - като темата за корупция. Но за национален въпрос като този, той е толкова важен, че никой няма право самостоятелно да го прави. Трябва да има общо съгласие и дори коалицията не е достатъчна, за да промени нещо в позицията на България. Трябва широк консенсус, който включва коалицията и части от опозицията", заяви Петков.

По повод призива му президентът да за свиква КСНС за Северна Македония, Петков коментира, че са изминали 6 месеца от предишния консултативен съвет, през които са се натрупали много фактори.

Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера

"Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и ако не действаме заедно, това не ни прави по-силни, а по-слаби.", коментира Петков.

Във връзка с предстоящата му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков коментира, че е много важно конструктивният диалог да продължи.

"Въпреки че има много сили от двете страни на границата, които се опитват да изкарат извън конструктивността този диалог, ние трябва да го поддържаме такъв", изтъкна той.

Министър-председателят коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки. Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива.

"Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери", каза Петков.

Премиерът допълни, че България не е прекратявала преговорите с "Газпром", а просто не е дала съгласие да плаща по предложения от Русия начин.

След аудиенцията при папа Франциск Кирил Петков заяви, че главата на Римокатолическата църква е благословил работата на правителството и е казал, че пътят е правилен. Министър-председателят описа аудиенцията си при папа Франциск като "много истинска среща" и сподели, че Негово светейшество го е поздравил за волята на правителството за борба с корупцията.

"Корупцията е болест и той много вярва, че младите политици помагат да се изтръгва тази болест. И затова поздрави българското правителство, че това е наша основна цел. Каза, че трябва да продължим това дело. Второто съобщение беше, че в безпрецедентна световна криза и такава висока инфлация е много важно да се срещаме с хората и да обясним, че правим всичко възможно, но има и икономически фактори, които не са функция само на правителството. Много ясно ме посъветва и, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и вражески сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно. И трябва да се опитаме борбата да е на стъпки, а не във всички посоки." - заяви премиерът.

Петков и водената от него официална българска делегация са на двудневно посещение в Рим и Ватикана.

Вчера премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Димитров обяви група от 22 младежки национали за квалификациите
Александър Димитров обяви група от 22 младежки национали за квалификациите
Максимални температури между 23° и 28° днес
Максимални температури между 23° и 28° днес