НОВИНИ

Кирил Петков: Вадим "Монтажи" от ДКК и го местим в Министерство на икономиката

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:35, 04.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
кирил петков вадим монтажи дкк местим
Слушай новината

Няколко предприятия ще бъдат извадени от активите на Държавната консолидационна компания. Сред тях е компанията "Монтажи". Тя ще премине на подчинение на Министерството на икономиката.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той обяви, че е внесъл съответните доклади, а те са приети от кабинета.

"Изваждаме "Монтажи" от тази подкомпания ДКК и да се качи директно към Министерството на икономиката. С този процес ще предотвратим ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки, и бъдещи злоупотреби", каза той и добави, че на финала са били ремонтирани 10 язовира, които обаче са останали празни.

Вдигането на ДКК към държавата на подчинение на министерството ще гарантира прозрачно и целево изразходване на парите, каза още той. Тези стъпки ще направят изцяло нова структура на министерство на икономиката. Към Министерството на икономиката ще преминат и "Иновации". По този начин това министерство най-после ще стане модерно министерство, каза още той.

Предприятие "Язовири" ще мине съм Министерство на земеделието.

Петков обяви, че миналата седмица са замразили проекта за правителствен комплекс, така че и двете дейности са спрени, прави се пълен анализ.

Ако продължи да бъде министър Петков ще извади и ВМЗ-Сопот от ДКК, с цел да бъде осъществяван прозрачен контрол върху средствата.

По думите му приемствеността в действията на неговата евентуална наследничка на поста икономически министър е въпрос на стратегическо мислене за бъдещето на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак в португалскара Примейра лига с интерес към Божидар Краев
Новак в португалскара Примейра лига с интерес към Божидар Краев
Почти 20 000 ученици и учители са одобрени за безплатна почивка
Почти 20 000 ученици и учители са одобрени за безплатна почивка