НОВИНИ

Китай санкционира американци и канадец заради уйгурите

китай санкционира американци канадец заради уйгурите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:46, 27.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Китай обяви в събота санкции срещу двама американци, канадец и орган за защита на правата, в отговор на санкциите, наложени по-рано тази седмица от двете страни заради отношението на Пекин към уйгурите, предаде АФП.

На двама членове на американската комисия за международна религиозна свобода, Гейл Манчин и Тони Пъркинс, както и на канадския депутат Майкъл Чонг и на канадската парламентарна комисия по правата на човека е забранено влизането в континентален Китай, Хонконг и Макао, съобщи китайското външно министерство.

Най-малко един милион уйгури и хора от други предимно мюсюлмански групи са държани в лагери в северозападната част на Синдзян, според групи за защита правата на човека, които обвиняват властите в насилствена стерилизация на жени и налагане на принудителен труд. Европейският съюз, Великобритания, Канада и Съединените щати санкционираха няколко членове на политическата и икономическата йерархия на Синдзян тази седмица в координирани действия по обвиненията, което предизвика отмъщение от Пекин под формата на санкции срещу лица от ЕС и Великобритания.

Пекин отговори с контрамерки на ЕС, Илхан Кючюк е сред санкционираните

Китайското външно министерство в събота обвини САЩ и Канада в налагане на санкции "въз основа на слухове и дезинформация".

Санкционираните служители, на които също е забранено да правят бизнес с китайски граждани и институции, "трябва да спрат политическите манипулации по въпроси, свързани със Синдзян, да спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай под каквато и да е форма", заяви министерството. "В противен случай ще си изгорят пръстите", предупреди външното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция блокира бензиностанция заради мотористи в Пловдив
Полиция блокира бензиностанция заради мотористи в Пловдив
Ремонтират статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро
Ремонтират статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро