НОВИНИ

Кметът на Пловдив Здравко Димитров няма да подава оставка

bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 06.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на Пловдив Здравко Димитров няма да подава оставка от поста си в общината, стана ясно след брифинг в градската управа днес.

Оставката му беше поискана изненадващо в събота от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с мотив за провалени важни проекти.

Димитров заяви, че ще напусне единствено членството си в ГЕРБ и по-точно във водената от предшественика му Иван Тотев пловдивска партийна организация. Според кмета на града той не е назначен, а избран от пловдивчани и ще продължи да работи за тях.

"В момента изпълняваме проекти за над 500 млн. лева. Част от тях са ключови, но изоставени от бившия кмет Иван Тотев", коментира Димитров.

Според него лидерът на ГЕРБ е заблуждаван за работата на сегашното градско ръководство именно от Иван Тотев.

Димитров съобщи още, че пловдивчани ще трябва да платят 17 млн. лв. глоба. Санкцията е наложена от управляващия орган по проекта за пречиствателната станция на града. Нарушението е в обществената поръчка за избор на изпълнител, проведена от Тотев, уточни още Здравко Димитров.

Кметът ще направи пълна проверка на всички изразходвани до момента средства за изграждането на стадионите на футболните отбори "Ботев" и "Локомотив". Протестите на феновете и забавянето на строителните дейности също бяха сред мотивите на лидера на партията да поиска кметската оставка.

Бойко Борисов призова поста си да напусне и заместникът на Здравко Димитров. На този етап обаче Пламен Райчев ще запази позицията си. На въпрос защо не е присъствал на извънредното партийно събрание на пловдивския актив на ГЕРБ в събота, Димитров отговори, че не е бил поканен и е разбрал за него от медиите. Запазва обаче уважението си към Бойко Борисов.

След като приключи партийните си отношения с ГЕРБ Димитров не изключва промени в управленския си екип, както и дали да не преосмисли решението си да не се кандидатира за втори мандат.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Анкара: Към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението
Посолството ни в Анкара: Към момента няма данни за пострадали български граждани при земетресението
Стеф Къри ще пропусне няколко седмици заради травма
Стеф Къри ще пропусне няколко седмици заради травма